Тръмп прехвърля своя бизнес на децата си

Те ще поемат управлението на фирмите му, за да се избегне конфликт на интереси

Тръмп прехвърля своя бизнес на децата си

Доналд Тръмп, който бе избран за президент на САЩ, ще прехвърли своя бизнес на 3 от децата си, съобщиха в изявление от The Trump Organization, цитирани от Reuters.

Компаниите на милиардера ще преминат под контрола на неговите най-възрастни наследници Доналд Тръмп младши, Иванка Тръмп, Ерик Тръмп, които в момента изпълняват ролята на техни изпълнителни вицепрезиденти и други мениджъри.

„Това е основен приоритет на организацията. Структурата, която ще бъде избрана накрая, ще отговаря на всички необходими правила и регулации“, се казва в изявлението.

Федералният закон за конфликт на интереси не се отнася за президента, но повечето от избраните за държавни глави през последните няколко десетилетия доброволно прехвърлят активите си на други лица в израз на „сляпо доверие“, за да избегнат всякакви съмнения за нередности.

Според експерти обаче прехвърлянето на контрола на децата на Тръмп няма да предотврати евентуален конфликт на интереси, тъй като обикновено няма различа между нечий личен интерес и този на членовете на семейството му.

„Ако децата управляват компанията, това не отговаря на стандартите за сляпо доверие“, заяви Кенет Грос, експерт в областта на етичното право.

Според него новите роли на трите деца на Тръмп дори биха усложнили нещата още повече. „Ако участват в държавнически дейности и едновременно с това управляват бизнеса, би било много трудно да се разделят държавните и бизнес функции и ще доведе до конфликт на интереси“, обясни Грос.

И трите деца на Тръмп вече имат роли в организацията на милиардера, според сайта на компанията. Иванка Тръмп е изпълнителен вицепрезидент, отговарящ за развитието и придобиванията. Тя е ангажирана с вътрешната и глобалната експанзия на компанията в областта на недвижимите имоти.

Доналд Тръмп-младши е изпълнителен вицепрезицент и работи в посока разширяване на недвижимото имущество, търговията на едро и дребно, хотелския и голф бизнес на дружеството на национално и международно ниво.

Ерик Тръмп е изпълнителен вицепрезидент в областта на развитието и придобиванията, отговорен за новите проекти, развитието и строителството в глобален мащаб.

По принцип, принципът на „сляпото доверие“ се състои в прехвърляне на активите на независим финансов мениджър, който няма предварителни отношения със собственика. „Сляпото доверие“ получава името си от идеята, че собственикът вече няма да знае какви активи са придобити или продадени. Нарпимер, човек с широки фондови авоари няма начин да разбере акциите на кои компании все още притежава.

Портфолиото на Тръмп включва участия в стотици дружества с ограничена отговорност, много от които чуждестранни, както и собствеността на множество недвижими имоти, както вътрешни, така и чуждестранни.

Предвид мащаба и разнообразните дейности на империята на милиардера, за него би било много трудно да създаде достатъчно „сляпо доверие“, за да избегне възможността от бъдещ конфликт на интереси. 

Коментари: 0