Тръмп се отказа от амбицията да отвори икономиката до Великден

Новата дата за подновяване на бизнеса е 1 юни

Тръмп се отказа от амбицията да отвори икономиката до Великден

Снимка: БТА

832 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще удължи извънредното положение с още 30 дни заради увеличилите се случаи на COVID-19, като с това решение държавният глава се отказа от амбициите си на всяка цена да върне по-скоро икономиката към нормалния й ритъм, пише CNN.

Преди 2 седмици Тръмп обяви 15-дневни ограничителни мерки, а през изминалата седмица съобщи, че иска да ги прекрати поне в някои части на страната. Дори определи Великден (12 април) за потенциален краен срок страната да се върне към нормалното си състояние.

Президентът призна, че по-ранните му прогнози са били прекалено розови, затова увеличава продължителността на социалната дистанция и забраната за големи събирания до 30 април. „Колкото по-добре се справите, толкова по-бързо ще приключи целият този кошмар", заяви Тръмп на пресконференцията в Белия дом. Той сподели, че работи по нов план и ще обяви подробностите около него във вторник.

Обратът в нагласите на президента е лесно забележим – преди седмица мислеше само за катастрофалните последици за икономиката от социалното дистанциране. А когато неговите здравни съветници предупреждаваха за ужасни вторични трусове за бизнеса, ако американците се върнат на работните си места, той не искаше да ги чуе.

Сега изглежда, че американецът следва примера на британския премиер Борис Джонсън, като за това допринесоха и статистиките за новите случаи на заразата. Президентът информира, че според моделирането пикът на жертвите от COVID_19 ще е след две седмици, но подчерта, че има нова прогноза за възстановяването на икономиката. 

"Можем да очакваме, че до 1 юни има шанс да подновим работата на компаниите. До тогава ще сме постигнали завиден напредък в борбата с коронавируса", сподели Тръм и повтори намерението си да върне живота към нормално състояние.

Социалното ръководство на Белия дом съветва всички американци да избягват групи над 10 човека и призовава възрастните хора да останат у дома. През последната седмица съветниците на Тръмп обсъждаха възможни алтернативи, включително разрешение на някои щати да се върнат към обичайния си ритъм.

В тестването за заразата има много неизвестни, които пречат за изграждането на пълна картина и остават учените без ясна представа кои държави се справят по-добре и кои не чак толкова. Д-р Антъни Фаучи, един от най-добрите специалисти по инфекциозни болести, сподели, че епидемията може да отнеме живота на 100 000 американци, а заразените да станат милиони. Тръмп каза, че не вярва на големите числа на здравния си съветник, но може и точно те да са му повлияли.

През последната седмица президентът на САЩ изглеждаше по-предпазлив и дори сподели, че неговият приоритет в борбата с вируса е здравето на американците, а не икономиката. Тръмп знае, че здравни специалисти няма да подкрепят цялостното отваряне на икономиката и ще се съобрази с експертната им оценка.

Коментари: 0