Тръмп си е наумил да обложи с 25% вноса на автомобили от ЕС

Американският президент не смята да слуша републиканците и бизнес лидерите и ще действа по свое усмотрение, пише Washington Post

Тръмп си е наумил да обложи с 25% вноса на автомобили от ЕС

Снимка: БТА

1412 ~ 1 мин. четене
Въпреки предупрежденията на републиканците и бизнес лидерите президентът Доналд Тръмп ще наложи 25% вносни мита върху автомобили, произведени в Европейския съюз. Стойността на превозните средства, обхванати от по-високите тарифи, се оценява на 200 млрд. долара, пише вестник Washington Post, който се позовава на три свои източника.

Бизнес лидерите и членовете на Републиканската партия са заявили пред Тръмп, че подобен ход би могъл да доведе до политически хаос и да навреди на икономиката, но президентът е казал на съветниците си просто да се доверяват на бизнес проницателността му.

„Всеки път, когато виждам слаб политик, който призовава да се спрат търговските разговори или да се използват наказателни мита като отговор на нечестни тарифи, се чудя, какво си мислят?“, написа Тръмп в Twitter днес. „Просто ще продължим и ще изоставим нашите фермери и ще оставим страната ни да бъде разкъсана? Загубили сме 817 млрд. долара от търговия миналата година. Никаква слабост!“, написа още американският президент.

Той ще се срещне с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес, за да обсъдят търговските отношения между САЩ и ЕС.
Подкрепи Economic.bg