Тръмп трудно разбира какво представлява HIV вирусът

Бил Гейтс два пъти е обяснявал на американския президент разликата между HIV и HPV

Тръмп трудно разбира какво представлява HIV вирусът
3740 ~ 2 мин. четене
Милиардерът филантроп Бил Гейтс обяви публично, че президентът на САЩ Доналд Тръмп два пъти го е питал за разликата между HIV (вируса на СПИН) и HPV (човешкия папилома вирус).

Запис на основателя на Microsoft, излъчен по MSNBC, показва, че милиардерът филантроп отговаря на въпроси на среща на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и описва първите си срещи и разговори с президента, съобщава CNBC.

Гейтс разказва за срещи с Тръмп два пъти, след като е избран за президент: през декември 2016 г. и през март 2017 г. Той изразява и леко недоверие към въпросите на Тръмп относно два добре познати вируса.

"И двата пъти той искаше да разбере дали има разлика между HIV и HPV, затова можах да обясня, че двата вируса рядко се бъркат", казва Гейтс.

Въпросите очевидно идват след разговор за ефектите от ваксините - тема, която остава противоречива в САЩ, където някои хора и законодатели вярват, че общите ваксини за имунизации са вредни.

"И на двете срещи той ме попита дали ваксините не са нещо лошо, защото е обмислял да създаде комисия, която да се занимава с лошото въздействие на ваксините и някой - мисля, че е Робърт Кенеди младши - го съветвал, че ваксините причинявали лоши неща. Аз казах, че не, това е задънена улица, това би било лошо нещо, не правете това ", спомня си Гейтс.

HPV е човешки папиломен вирус, който Националният институт по здравеопазване на САЩ определя като "група от свързани вируси", предавани по полов път, които могат да причинят брадавици и, някои видове вируси - дори рак. ХИВ е вирус на човешката имунна недостатъчност - полово предавана болест, която разгражда имунната система и може да доведе до СПИН. Не всички носители на HIV обаче имат СПИН.

"Имаше момент по време на изборите, когато той и аз бяхме на едно и също място, и аз го избягвах", казва още Гейтс по повод Тръмп, предизвиквайки смях сред публиката.

Медията припомня още, че администрацията на президента Тръмп предложи значителни съкращения на програмите, подпомагащи лечението и предотвратяването на HIV/СПИН в бюджетите си за 2018 г. и 2019 г. Намаляването на бюджета за 2019 г. включва орязване с 40 млн. долара на програмите за превенция на HIV/СПИН на Центъра за контрол на заболяванията, както и 26 млн. долара от федералния жилищен план за хора с HIV.

Извън САЩ, бюджетът предлагаше и 20% намаление на глобалното финансиране за ХИВ в размер на 1 милиард долара за 2019 г.

Нито едно от първоначалните бюджетни предложения не бе одобрено от Конгреса.
Коментари: 0