Тръмп увери канадския премиер, че отношенията им са „по-добри от всякога“

Думите на американския президент звучат странно на фона на разгарящата се търговска война с ЕС, Мексико и Канада

Тръмп увери канадския премиер, че отношенията им са „по-добри от всякога“

Снимка: БТА

Въпреки че вчера американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че Канада „нечестно“ облага с 270% мито вносните от САЩ млечни продукти, при срещата си с канадския премиер Джъстин Трюдо Тръмп се изказа насърчително на хода на търговските преговори с Отава, пишат световните агенции.

По време на срещата между двамата лидери на срещата на Г-7 в Ла Малбе в провинция Квебек, Канада, Тръмп каза, че Вашингтон и Отава се опитват да постигнат споразумение за намаляване на митата и търговските бариери и каза на Трюдо, че отношенията на САЩ с Канада са „по-добри от всякога“.

Тръмп също така изрази мнението си, че ще има съвместна декларация след края на срещата на върха, въпреки острите разногласия между него и другите шестима лидери по въпроса за митата, които САЩ искат да наложат на вносната стомана и алуминий.

В началото на срещата Тръмп се пошегува, че Трюдо се е отказал Канада да въвежда ответни мита върху американски стоки. „Джъстин се съгласи да махне всички мита, всички търговски бариери между Канада и САЩ, така че съм много щастлив“, каза Тръмп. Трюдо побърза да му върне шегата: „Тогава бих казал, че положението с НАФТА е чудесно“, имайки предвид Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Планирано е Тръмп да напусне срещата на върха на Г-7 четири часа по-рано от първоначално предвиденото, за да замине за Сингапур за срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. "Разочарован ли сте, че президентът Тръмп си тръгва по-рано?", беше попитан Трюдо от журналист. „Радва се“, изпревари отговора му Тръмп.

В същото време канадският външен министър Кристия Фрийланд обяви, че митата, наложени от Тръмп срещу вносните стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико са незаконни. "Това е незаконно решение. То е напълно неоправдано", каза тя.

Фрийланд каза също, че предложението на Тръмп за връщане на Русия в Г-7 не е било обсъждано официално на форума. Тя добави, че страната ѝ против връщане на Русия, докато Москва не промени поведението си спрямо Украйна.
Коментари: 0