Тръмп заплаши европейските автомобилостроители с 20% мита

Американският президент разширява фронта на търговската война, която започна с множество държави

Тръмп заплаши европейските автомобилостроители с 20% мита
Доналд Тръмп не спира да нанася удари срещу европейските си съюзници. През акаунта си в Twitter американският президент заплаши производителите на автомобили от Стария континент, че ще наложи 20% вносни мита върху автомобилите, сглобявани в Европейския съюз. Това се случва един месец, след като администрацията на Белия дом започна разследване дали вносът на европейски коли заплашва националната сигурност на САЩ, пише Reuters.

„Ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат разбити и премахнати, ние ще сложим 20% мито върху всичките автомобили, идващи в САЩ. Стройте ги тук!“, написа Тръмп в Twitter днес.

Новата „цел“ на Тръмп – автомобилните производители, се появи на мерника му, след като ЕС наложи ответни мита върху вноса на различни американски стоки.

Съединените щати понастоящем облагат с 2.5% вносни мита европейските леки автомобили и с 25% товарните. От своя страна ЕС облага американският внос на автомобили с 10% мито.

Германските производители на автомобили като Volkswagen, Daimler и BMW изграждат автомобилни заводи в САЩ. Данните от индустрията показват, че германските производители на автомобили сглобяват повече превозни средства в южните щати на САЩ, които гласуваха за „Тръмп“ на изборите през 2016 г., отколкото са внесли от Германия в САЩ.

Търговският департамент на САЩ разследва дали вносът на автомобили и авточасти представлява риск за националната сигурност.

По-високите мита върху вноса на автомобили биха добавили допълнителен фронт към множеството търговски войни, които Тръмп поведе, заявявайки, че има за цел да създаде работни места в страната и да защити местните индустрии.

Алиансът на производителите на автомобили, представляващ големи американски и европейски производители на автомобили, заяви, че „тарифите повишават цените на автомобилите, ограничават избора на потребителите и предизвикват ответни действия от страна на търговските партньори“. Автомобилните компании подкрепят намаляването на търговските бариери и постигането на справедливост, като улесняват, а не възпрепятстват търговията, се казва в позицията на Алианса.

Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) заяви, че Германия е изнесла 657 000 автомобила за Северна Америка, 7% по-малко спрямо година по-рано и с 200 000 автомобила по-малко спрямо 2013 г. В същото време, през миналата година германските компании са произвели 804 000 автомобила в САЩ.
Коментари: 0