Треска за криптовалути

Една нова мания завладя света. Дигитално злато или поредния балон…

Треска за криптовалути
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Всичко тече, всичко се променя. В днешното време на все по-ускоряваща се цифровизация това с още по-голяма сила важи за парите и инвестициите. От 2009 г. насам на пазара се появи нов феномен – криптовалутите. Биткойн е първата криптирана валута, лансирана от човек или група, позната под псевдонима Сатоши Накамото.

Оттогава насам с определена динамика расте както броят на криптовалутите, така и тяхната цена. Икономическият спад заради COVID-19 насочва все повече инвеститори към модерната вълна на криптоманията с цел защита от инфлацията и като средство за генериране на високи печалби. Едни казват, че криптовалутите са бъдещето и колкото по-рано в включиш, толкова по-добре. Други са категорични, че това е финансова пирамида, която ще рухне, или класически балон, който ще се спука. Тези, които стоят настрана от криптоеуфорията, се успокояват, че всеки, който се освобождава от такъв актив, търси по-голям глупак, на когото да продаде. Онези, които са ентусиазирани от „новото злато“, твърдят, че глупак е всеки, който стои настрана от това инвестиционно убежище. И нека всеки търси сам за себе си истината, докато бъдещето един ден не покаже кой крив, кой прав.

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение, а е само сблъсък на гледни точки.

Правилата на играта се променят скоростно

Разговаряме с Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг" (Ц. Ц.), и с финансиста Бисер Манолов (Б. М.)

-Вашето кратко определение - що е то криптовалута?

Ц. Ц. Предпочитам определението криптоактиви, защото те няма да станат валути като еврото и долара. Цената им не се движи като валута в сравнително стабилни граници, а като акция, която може много силно да поскъпва или да пада, т. е. те са финансови инструменти с много големи ценови движения по всяко време на денонощието без почивен ден.

Б. М. Представлява дигитален актив, който опосредства размяна на стойност между две страни и се съхранява в портфейл, който е на пълно разположение единствено и само на притежателя като цялата информация е криптирана, което гарантира висока степен на сигурност.

Привърженик, скептик, противник или нямате отношение към криптовалутите?

Б. М. Аз съм краен привърженик на криптовалутите и имам много аргументи в подкрепа на тази своя позиция. Нещата са много дълбоки, аргументите ми имат историческо-философско-финасовоикономически характер. Биткойн показа практически как е възможно функционирането на децентрализираните система с висока степен на сигурност и вменена справедливост.

Ц. Ц. Привърженик съм на всяко средство за разплащане, което позволява да се свалят разходите и да се осъществява мигновено. Скептик съм, че биткойн ще замени долара или еврото, и съм противник на това експлозивно покачване на цената, защото спукването на един финансов балон винаги има отражение върху икономиката и прекалено много хора се оказва, че са загубили спестяванията си.

На базата на какво оформихте своето отношение?

Ц. Ц. На базата на балоните, които съм виждал да се формират и да се спукват - технологичните акции през 2000 г. или българския фондов пазар през 2008 г. Сред тях имаше прекалено много нелогични случаи.

Б. М. На база опита и проучванията ми. Аз имам над 30-годишен опит на финансовите пазари и съм пряк участник на няколко глобални финансово-икономически кризи. В основата на всяка една е прекомерната централизация и прекомерното присъствие на държавата в стопанските процеси. Това е повече от актуална тема в момента. Безконтролното печатане на пари е едно от най-натрапчивите проявления.

Какво е мястото на криптовалутите спрямо останалите финансови инструменти?

Б. М. В момента е незначително, но тази ситуация се променя скоростно. Само в рамките на следващите 3-5 години ще станем свидетели на фундаментални събития. Едно от тях ще е капитулацията на т. нар. традиционна система. Това е неизбежно. Краката й се огъват от противоречия и дисбаланси. Чиста физика и математика.

Ц. Ц. Те са силно спекулативен инструмент. Поздравявам тези хора, които правят пари при такава спекулация и им пожелавам да ги запазват при всеки спад. Но правилата на играта се променят – големите инвестиционни банки вече са въвлечени в нея.

Цената на най-популярната криптовалута - биткойна, с известни колебания продължава да чупи рекорди? Има ли таван?

Б. М. О, не, разбира се. Прогнозите правят само неопитните търговци. Опитните приемат нещата такива, каквито са, и търгуват.

Ц. Ц. Виждам очаквания цената на биткойна да стигне 200 000 долара до края на годината, защото все повече институционални инвеститори влагат пари. Примерът с Tesla и инвестицията от 1.5 млрд. долара ще повлече още повече корпоративни капитали към биткойн. Големите инвестиционни банки навлизат здраво на този пазар и скоро всички ще бъдем уверени, че няма по-добро място за съхранение на парите. Маркетинг машината вече работи. За таван на цената ще говорим, когато тези пари започнат да излизат от пазара на криптоактиви.

Как гледате на липсата на регулации?

Б. М. Самата децентрализирана система има толкова вътрешно присъщи регулации, че единственото нещо, което е необходимо, е хората да се образоват по темата. Надзорните органи традиционно могат да направя само едно, което могат най-добре – някаква беля.

Ц. Ц. Регулации ще има, когато средният инвеститор реализира загуби. Голяма корекция на цената ще означава все повече хора и компании, които са купили скъпо и са отчели загуби. Това ще засили натиска за регулации.

Какво предвиждате да е бъдещето на криптовалутите?

Ц. Ц. Китай не е единствената страна с тестове на електронна валута. Още десетина централни банки имат пилотни програми за използване на електронна валута. Това ще бъдат криптовалутите. Биткойн и останалите ще трябва да си намерят своя ниша – дали само като средство за транзакции или за инвестиции. Те ще трябва да се променят, защото няма винаги да останат супер спекулативни инструменти без регулации.

Б. М. Абсолютно позитивен съм за бъдещето на криптото. То е фундаментална необходимост. Все повече и повече утвърдени имена започват да приемат новата реалност. За Z поколението това отдавна е реалността.

КАКВО КАЗВАТ МИЛИАРДЕРИТЕ ИНВЕСТИТОРИ

Доларите са валутата на миналото. Биткойн е валутата на бъдещето. Това, което наблюдаваме сега, е глобалният антропологичен преход от долари към биткойн. Гледайки това, аз продължавам да купувам повече и повече.

Тим Дрейпър, 1,1 млрд. долара нетна стойност на инвестициите му в криптовалута

Аз съм поддръжник на биткойн. Мисля, че биткойнът наистина е на път да получи широко приемане от финансистите традиционалисти.

Илон Мъск, собственик на SpaceX и изпълнителен директор на Tesla

Биткойн e безполезна заблуда и отрова за плъхове на квадрат. Нарастващата цена създава повече купувачи, хората си мислят „Трябва да вляза в това“ и е по-добре, ако не го разбират. Ако не го разбирате, ще се вълнувате много повече, отколкото ако го разбирате.

Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway

Бананите са по-добро средство за размяна от биткойн. Бананът има повече полезност, калият е ценно хранително вещество за всеки човек на планетата, но докато хората приемат биткойн като цифрова версия на златото, в него може да се инвестира.

Марк Кюбан, американски милиардер

Коментари: 0