Тристранката ще обсъди вдигането на пенсиите

Служебният кабинет предлага да няма пенсионер, който да взима под прага на бедност

Тристранката ще обсъди вдигането на пенсиите

Снимка: Красимир Свраков

2090 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира днес, за да обсъди предложената от служебното правителство актуализация на бюджета. Кабинетът предлага от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева (300 лв. сега), а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Бизнесът и синдикатите ще дадат своите коментари по предвидената промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. коефициентът е 1.2, а сега той се увеличението на 1.35. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12.5%.

Социалната пенсия от 148 лв. и 71 ст. става 170 лв. Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65 години, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да вземат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до този праг.

В актуализацията на Държавния бюджет са заложени 2 млрд. лв. повече приходи през тази година и допълнителни разходи за 1.8 млрд. лв. Дефицитът ще бъде свит от 3.9 на 3.6%. Финансовият министър Асен Василев заяви, че повечето приходи в хазната ще дойдат от една страна заради по-добрата икономическа ситуацията, а от друга – заради промяната в методите на работа в НАП. Според сегашните управляващи НАП се е занимавала повече с проверки на фризьорски салони, а големите компании не са били проверявани достатъчно.

Всички промени обаче зависят от партиите в новия кабинет, които трябва да решат дали да приемат промените на служебното правителство, или да приемат актуализация, изготвена от редовно правителство.

 

Подкрепи Economic.bg