Трите качества на големия лидер, според шефа на Microsoft

Сатя Надела сподели визията си с аудиторията на Световния мобилен конгрес в Барселона

Трите качества на големия лидер, според шефа на Microsoft

Снимка: Twitter

2096 ~ 2 мин. четене
След като е прекарал повече от две десетилетия в Microsoft, което го изведе на позицията на главен изпълнителен директор на софтуерния гигант през 2014 г., Сатя Надела е имал много време да осъзнае какви качества са необходими на един голям лидер.

Говорейки на Световния мобилен конгрес (Mobile World Congress - MWC) в Барселона вчера, той обясни как е свел разбиранията си за добро лидерство до три основни точки.

А като главен изпълнителен директор той не само търси това ниво на лидерство в тези, с които работи, но и в самия себе си - нещо, което той признава, не винаги е лесно да се поддържа всеки ден.

Ето трите черти, които Надела търси в един лидер:

1) Осигурявайте яснота

Във време на криза или хаос, хората, които често се търсят, са тези, които могат да предложат яснота и да спомогнат за облекчаване на трудна ситуация.

"Лидерите имат тази невероятна способност да внесат яснота в ситуация, в която няма яснота", каза той по време на дискусията заедно с главния изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче.

2) Генерирайте енергия

Въпреки че предлагането на прецизност и яснота е изключително полезно по време на несигурност, това не е единственият атрибут, който лидерът трябва да въплъти. За главния изпълнителен директор на Microsoft притежаването на истинска страст и ентусиазъм относно това, което правите, е важно, когато се преследват лидерски качества.

"Лидерите създават енергия", заяви Надела, добавяйки, че ако някой дойде при вас и каже: "Голям съм, моят екип е страхотен, всички останали около мен са гадни", то този човек не е лидер.

3) Създавайте успеха - при всякакви условия

И накрая, успехът не се случва за една нощ. И дори когато станете успешни, вие непременно ще срещнете някои препятствия по пътя си - затова имайте това предвид.

"Не можеш да кажеш „чакам перфектното време и пълното подреждане на звездите и ще ти покажа блясъка си“. Това не е лидерство, казва Надела.

В крайна сметка е разбираемо, ако не успеете да достигнете топ форма относно всичките три елемента, и то постоянно, заключава Надела. Старайте се, давайте най-доброто от себе си и се учете от грешките - това е най-важното", допълва той.

„Правете тези три неща и не бъдете високомерни - това са качествата на лидера", обобщава той.
Подкрепи Economic.bg