„Трябва да си черноглед, за да не видиш колко по-хубава става София“

Бойко Борисов, министър-председател

„Трябва да си черноглед, за да не видиш колко по-хубава става София“

Снимка: Министерски съвет

„Трябва да си черноглед, за да не видиш колко по-хубава става София“.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в ефира на bTV. Изказването му дойде в отговор на въпрос дали се съмнява в победата на настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Борисов изтъкна, че няма съмнения в победата ѝ, защото „тя се справя много добре“.

Премиерът коментира и потенциални загуби по места из страната, където в последните години ГЕРБ е на власт. По думите му е нормално някъде досегашните лидери на партията да са омръзнали след толкова години на власт. „Възможни са загуби“, допусна Борисов, като обърна внимание, че има и „самозабравили се“ кметове.

„При такова положение е нормално да сложиш друг“, отбеляза премиерът и настоя, че „всичко това започва да работи срещу ГЕРБ“.

По думите му след изборите, които „ще са добър регулатор“, предстоят промени в партията. Той призна, че след оттеглянето на Цветан Цветанов е имало криза.

„Нищо драматично няма в изборите, демокрацията е много хубаво нещо“, каза още той.

По повод на препоръката на Европейската комисия мониторинговият доклад за България да отпадне, премиерът заяви: „Факт е, че ние сме изпълнили всички указания, всички мерки, които бяха предписани. Далеч не считам, че сме идеални“. Според него обаче проблеми с правосъдието и вътрешния ред има във всички европейски страни. „Именно затова много от колегите изразиха недоволство, че само към България и Румъния има такъв механизъм, а към другите няма. В много други държави също се получават такива недъзи да ги наречем. Сега ще има един общ механизъм за всички държави, което е добре, защото ние трябва непрекъснато да се усъвършенстваме и върховенството на закона да стои винаги на първо място“, добави още Бойко Борисов.

На въпрос дали Европейският съвет и Европейският парламент ще приемат предложението на ЕК за отпадането на мониторинга за България, Борисов отговори, че когато сме влизали в ЕС, тогава е взето решение ЕК да реши колко време ще продължи мониторинговият механизъм. „Комисията взе решение да отпадне. От тук насетне всички останали неща, които предполагате, са нови и би трябвало да се взимат отделни решения за всяка една от другите държави“, каза премиерът.
Коментари: 0