Тръмп призова Конгреса да отпусне още $25 млрд. за американската авиация

Искането идва часове след като спря преговорите за икономически стимули

Тръмп призова Конгреса да отпусне още $25 млрд. за американската авиация

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп призова късно снощи Конгреса да предостави нова помощ за американската авиация в размер на 25 млрд. долара, тъй като въздушният транспорт остава силно засегнат от пандемията от коронавирус.

Новото искане на Тръмп дойде часове, след като той прекрати пpeгoвopитe зa нoв пaĸeт oт иĸoнoмичecĸи стимули за 2.2 трлн. долара. Двере водещи партии - дeмoĸpaти и peпyблиĸaнци - вoдexa диcĸycии в пpoдължeниe нa мeceци в опит да постигнат cпopaзyмeниe

Но по-късно Тръмп написа пост в Twitter, призовавайки Конгреса „ВЕДНАГА да одобри 25 милиарда долара за осигуряване на заплати в авиокомпаниите .... Ще подпиша сега!“, съобщава Reuters.

American Airlines и United Airlines през изминалата седмица започнаха програмата си за уволнение на 32 000 работници, но предупредиха, че може да преустановят тази дейност, ако законодателите постигнат сделка за нова правителствена програма за финансиране на разходите за заплати.

Предишният пакет от стимули за сектора, които отново бяха в размер на 25 млрд. щатски долара и бяха под формата на субсидии, изтече на 30 септември.

Очаква се следващото заседание на Конгреса да бъде на 19 октомври, когато законодателите ще могат да направят опит да осигурят нови 25 млрд. долара на авиокомпаниите, но перспективите за постигане на споразумение не са добри, въпреки че облекчението за сектора се радва на силна подкрепа както в парламента, така и в Сената.  

Американските авиокомпании губят средно около 5 млрд. долара на месец, тъй като пътникопотокът е на около 30% от нивата през 2019 г. Очаква се до края на октомври индустрията да съкрати поне 25% от персонала в опит да намали разходите за заплати, но приходите са намалели значително.

Експертите в бранша очакват леко подобрение на вътрешното търсене през зимните празници от сегашните нива, но то ще остане далеч под обема от миналата година. Междувременно бизнесът с по-висок марж и международните пътувания остават силно засегнати.

Главните мениджъри признават, че търсенето на въздушни пътувания преди пандемията е малко вероятно да се върне в продължение на години и все още е неизвестно как пандемията, принудила драстични промени в навиците, ще повлияе на поведението на хората при пътуванията за напред.

Коментари: 0