България и САЩ подписаха 10-годишно военно сътрудничество

Министър Каракачанов е на посещение във Вашингтон, където е обещал задълбочаване на отношенията в региона на Черно море

България и САЩ подписаха 10-годишно военно сътрудничество

Снимка: МО

България и САЩ са подписали 10-годишна Пътна карта в областта на отбраната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Ресорният министър Красимир Каракачанов е на посещение във Вашингтон, където се срещна със секретаря по отбраната Марк Еспър.

С подписването на документа се цели задълбочаване на сътрудничеството в региона на Черно море, подпомагане изпълнението на целите на способностите на НАТО, коопериране в сферата на киберсигурността и укрепване на устойчивостта при кризи, се казва в съобщението.

„Подписаната „Пътна карта“ ще подпомогне развитието на българските Въоръжени сили, включително и по отношение на Целите на способностите на силите на НАТО“, коментира Каракачанов.

Той подчертава, че въпреки кризата с Covid-19 и възможното влияние върху икономиката на страната, Министерството на отбраната продължава работата по основните проекти за модернизация на Българската армия.

“Инвестициите в областта на отбраната означават повече работни места, постигнати чрез развиване на индустриалното сътрудничество с водещи компании от военно-промишления комплекс”, категоричен е министърът.

Той е доволен от решението на САЩ да добавят България в списъка на държавите, които могат да се възползват от разсрочено плащане при евентуални бъдещи проекти.

„Високо оценяваме ролята на България като генератор на сигурност и стабилност както в регионален план, така и в рамките на колективната сигурност“, посочи секретарят по отбраната на САЩ Марк Еспър. „Вашата страна е пример за редица страни членки на НАТО с изпълнение на плана за нарастване на военния бюджет до 2% от брутния вътрешен продукт за целите на отбраната.“

Коментари: 0