Тръмп спря преговорите за икономическите стимули от $2.2 трлн.

Коментарът на Тръмп за новия кръг от стимули изплаши Уолстрийт

Тръмп спря преговорите за икономическите стимули от $2.2 трлн.

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди прекратяване на преговорите за нов пакет от икономически стимули, след като двете страни - демократи и републиканци - водеха дискусии в продължение на месеци, за да постигнат споразумение, предава Reuters.

Наредих на моите представители да спрат да водят преговори до след изборите, когато веднага след като спечеля, ще приемем основен законопроект за стимулиране на икономиката, който се фокусира върху трудолюбивите американци и малкия бизнес”, написа Тръмп в Twitter в поредица от публикации във вторник следобед.

Ходът на Тръмп предизвика множество критики, включително и от страна на съперника му за президентския пост Джо Байдън, че изоставя американците в разгара на пандемията.

Публикацията на Тръмп за новия кръг от стимули изплаши Уолстрийт, изпращайки акции с цели 2% спад в сесията.

По-късно във вторник Тръмп в поредица от туитове призова Конгреса бързо да одобри 25 млрд. долара финансиране за авиокомпаниите, 135 млрд. долара за малкия бизнес и да осигури чекове за по 1200 щатски долара за американците.

Готов съм да подпиша това точно сега“, написа Тръмп.

74-годишният Тръмп се завърна в Белия дом в понеделник след три дни в болница заради усложнения около заразяването с коронавирус. Неговият лекар заяви във вторник, че „президентът не съобщава за симптоми на COVID-19 и се справя изключително добре“.

Но болестта продължава да се разпространява сред съветниците на Тръмп, като старши съветника по политиката на Белия дом Стивън Милър заяви, че е дал положителна проба във вторник.

Президентските избори са насрочени след точно четири седмици - на 3 ноември.

Тръмп, който заяви в петък, че се е оказал положителен за коронавируса, след месеци на пренебрегване на смъртоносната инфекция, събра упреци от Facebook и Twitter за разпространение на дезинформация вчера.

Bepoятнo oĸpилeн oт бъpзoтo cи възcтaнoвявaнe oт ĸopoнaвиpyca, тoй зaяви в двeтe coциaлни мpeжи, чe ceзoнният гpип e пo-cмъpтoнoceн oт Соvіd-19. Oфициaлнитe дaнни oбaчe пoĸaзвaт дpyгo и двeтe плaтфopми тoзи път peaгиpaxa мигнoвeнo в oпит дa cпpaт пoпyляpизиpaнeтo нa пoдвeждaщa инфopмaция.

Fасеbооk диpeĸтнo пpeмaxнa пocтa нa дъpжaвния глaвa, a Тwіttеr дoбaви eтиĸeт, пpeдyпpeждaвaщ зa дeзинфopмaция oтнocнo ĸopoнaвиpyca, тaĸa чe пoтpeбитeлят дa e нaяcнo, чe пyблиĸaциятa e c пoдвeждaщo cъдъpжaниe. Mиĸpoблoгинг плaтфopмaтa cъщo тaĸa oгpaничи oпциитe зa cпoдeлянeтo нa тyитa нa Tpъмп.

Съединените щати имат най-високата смъртност в света от пандемията с повече от 210 хил. смъртни случая. За сравнение, грипът обикновено убива между 22 хил. и 64 хил. души годишно в САЩ, показват статистическите данни на правителството на САЩ.

Коментари: 0