Тръмп все пак наложи в Европа 5G политиката си

Тръмп все пак наложи в Европа 5G политиката си

Снимка: БТА

Властите в Европа биха искали да забравят ерата на Доналд Тръмп, но част от нея вероятно ще остане в наследство – антикитайската 5G политика, пише Politico. Редица европейски държави вече ограничиха използването на китайското телекомуникационно оборудване в мрежите от следващо поколение и това до голяма степен е следствие от настоятелните действия на администрацията на предишния американски президент.

По времето на Тръмп Вашингтон поде активна кампания срещу играчи като Huawei и ZTE с мотива, че са опасни за националната сигурност. Съмненията са, че техните технологии крият задни вратички, които правителството в Пекин може да използва за корпоративен и държавен шпионаж. Въпреки че досега няма предоставени доказателства за това, а компаниите отхвърлят нападките, много държави се поддадоха на лобизма.

Това е в разрез с позициите им спрямо повечето други политики на Тръмп, като климатичните например. Усилията на неговата администрация в посока 5G през последните 18 месеца обаче жънат успех. Очаква се линията да се продължи при администрацията на Джо Байдън.

Към миналия март Huawei беше обявил 91 сделки за доставка на 5G оборудване, половината от които в Европа. Тогава по всичко личеше, че компанията ще остане лидер на перспективния пазар.

„Целта беше да се отнеме инерцията чрез непрекъснати съобщения“, коментира пред Politico Кийти Крач, бивш държавен заместник секретар на САЩ, който ръководи усилията на администрацията на Тръмп да убеди страните да изключат китайските играчи.

Huawei е производител номер едно на телекомуникационно оборудване в света, докато САЩ не разполагат с конкурентна компания. Преките съперници на китайския играч са европейските Ericsson и Nokia.

Постепенно скептицизмът на държавите в ЕС по отношение на китайското оборудване нарасна и те все по-често се обръщат към континенталните представители. Макар и съгласни обаче, повечето правителства не одобряваха агресивния подход на Тръмп, който включваше заплахи за преустановяване на партньорските отношения.

"Подходът беше да ударим по масата и да кажем на хората да не купуват Huawei. Това беше конфронтационен стил", казва Крач, който настоява, че след неговото включване в екипа подходът все пак се е променил донякъде.

При всички положения стратегията на Тръмп по отношение на 5G в международен план очевидно дава резултат. Стратегията започна с по-малките, източноевропейски и балтийски страни, чиито правителства подписаха споразумения с Вашингтон за изключване на китайските фирми от бъдещите мрежи.

Миналата година по-големи държави като Франция и Обединеното кралство също последваха примера. Очаква се дори Германия, която противостои на твърдия подход на Тръмп, да намали поне частично китайското оборудване.

„Ако успеете да накарате всички телекомуникационни компании да кажат, че няма да купуват Huawei, не е нужно да разговаряте с правителствата“, обяснява още Крач, описвайки как многократно се е срещал с европейски телекомуникационни оператори, за да подчертае потенциалните заплахи за сигурността от използването на китайско 5G оборудване.

След известно време видяхме, че се създава критична маса, повратна точка.“

Коментари: 0