Цената на петрола пада, Иран очаква по-леки санкции

Преговорите относно ядрената програма на страната са в заключителна фаза

Цената на петрола пада, Иран очаква по-леки санкции

Снимка: БГНЕС

Автор: Михаела Иванчева
Цените на лек суров петрол и на сорта "Брент" се движат надолу на фона на последния етап от преговорите на шестте големи сили с Иран относно ядрената програма на страната. Пазарите очакват да се достигне до някакво споразумение между Иран и групата САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия във Виена днес, което да доведе до облекчение на санкциите, наложени на страната.  
 
Цената на барел лек суров петрол от знаковия американски сорт с доставка през август, отстъпи 86 цента до 51,88 долара за барел, докато сорт "Брент" от Северно море изгуби 96 цента до 57,77 долара за барел.
Един от сценариите е ембаргото, наложено на Иран, да падне, в който случай страната планира да удвои износа на петрол. 
 
Иран и шестте сили са близко до постигането на споразумение, което ще облекчи санкциите срещу страната в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран, предаде Reuters. Германското външно министерство съобщи чрез Туитър, че "преговорите са стигнали до решаващата си фаза".
 
 "Иран твърдят, че ще извадят голямо количество на свободния пазар с идеята, че ще могат да ги продават и в Европа, и в САЩ, където до сега не можеха заради ембаргото. Поради тази причина, самият ирански петрол днес беше по-евтин от нормалното ниво", коментира пред Economic.bg Цветослав Цачев, ръководител на отдел "Анализи" към ЕЛАНА Трейдинг. "Мисля че очакванията са свързани с това, че се говори, че Иран имат запаси от готова суровина, може би около 30-40 млн. барела, които ще извадят веднага на свободния пазар." 
 
"Колкото до увеличаването на количествата, инфраструктурата там е сравнително стара и може би няма да успеят толкова бързо да увеличат производството си. Във всеки случай ще натежи на баланса в момента. Влизането на Иран в играта има някакъв дългосрочен и средносрочен ефект върху цената. Краткосрочният са готовите запаси, за който споменах", допълни той. 
 
"Ключовият момент е, че в рамките на няколко година те могат да увеличат не двойно, а в пъти производството, поне до 4-5 млн. барела без никакъв проблем заради огромните запаси. Но тук става дума за много инвестиции, включително и в нови технологии. Въпросът наистина остава в това, какви проекти ще бъдат разработени, с какви компании, дали самата инфраструктура може да позволи износът. Ако те започнат да изнасят по 4-5 млн. барела, това означава пристанищата също да бъдат модернизирани, наред и с тръбопроводи, складове. За мен по-реалистичен вариант е едно плавно увеличение на производството", е мнението на Цачев. 
 
Според него проговорите около Иран не са решаващ фактор, но събитията се натрупват около драмата на борсата в Китай и растящите запаси в САЩ.  

"Днес ще стане ясно дали е възможно да се сключи сделка", каза източник от преговорния екип на страна от "шесторката".
Коментари: 0