Цените на петрола се сринаха с 5%

Суровината се движи от спекулациите, че Русия не е съгласна на огромното орязване на производствените квоти в ОПЕК+

Цените на петрола се сринаха с 5%

Снимка: Pixabay

1784 ~ 2 мин. четене

Цените на основните сортове петрол се сринаха с близо 5% след отварянето на европейските пазари днес заради опасенията, че Русия няма да се съгласи на исканото от Саудитска Арабия и други партньори в ОПЕК драстично орязване на производството. Към 12.45 ч. българско време сорт Брент се търгува с 4.5% надолу до 47.7 долара за барел. Американският лек суров петрол вече струва с 4.4% по-малко, или 43.9 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) проведе днес преговори със своите съюзници, след като групата съобщи на Русия и другите съюзници в ОПЕК+, че подкрепя допълнителни 1.5 млн. барела на ден намаление на производството на нефт до края на 2020 г. Така общото орязване, заедно с вече действащите 1.7 млн. барела, ще достигне 3.2 млн. барела дневно, или 3.6% от общите глобални доставки.

Очаква се държавите, които не са членки на ОПЕК, да допринесат с 500 000 барела дневно за цялостното допълнително намаляване, казаха министрите на ОПЕК. Но и Русия, и Казахстан заявиха, че все още не са се съгласили за по-дълбокото съкращаване, повишавайки риска от срив в сътрудничеството.

Някои анализатори очакваха Москва в крайна сметка да одобри споразумението. Ако каже „не“, целият съюз може да се срине, а с него и всички нови двустранни търговски и инвестиционни сделки по веригата, както и стратегическото влияние, което Москва си осигури, участвайки в споразумението за производството, пише RBC Capital Markets в изследователска бележка. Ще има разговори на високо ниво между Москва, Рияд и Абу Даби, за да се постигне сделката, добавят от там.

„Загрижеността за икономическата среда преодолява положителното въздействие от предложените големи съкращения на продукцията“, заяви Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets.

Глобалните фондови пазари се сринаха в петък, тъй като прекъсванията на бизнес активността заради разпространяващата се коронавирусна епидемия се влошиха. Европейските акции отвориха рязко по-ниско.

Въпреки това, след като отбеляза най-лошото си седмично представяне след финансовата криза през 2008 г. преди седмица, световният индекс на MSCI се повиши с 1.7% тази седмица.

Дори с по-дълбокото съкращение Goldman Sachs заяви, че сделката на ОПЕК+ няма да предотврати натрупването на излишък на световния петролен пазар през второто тримесечие. През април банката поддържа прогнозата за цената на Брент от 45 долара за барел.

„В крайна сметка възстановяването на търсенето, а не намаляването на предлагането, ще бъде необходим катализатор за устойчиво възстановяване на цените“, заявиха от банката.

Коментари: 0