Цените на бензина отново доближават 2 лева

В отделните градове разликите са над 30 ст. на литър

Цените на бензина отново доближават 2 лева
Преди летния сезон цените на горивата отново поеха нагоре. Това се случва всяка година независимо от цената на петрола. Запазва се и очерталата се в последните няколко месеца тенденция най-скъпо да излиза зареждането на резервоара на шофьорите от Западна България - София и Ловеч. Най-евтино е във Варна, като цената расте с отдалечаването от крайбрежието, пише  в. "Сега".

Средната цена на литър от най-масовия бензин А95 вече е 1.85 лв. Разликата в отделните части на страната обаче е много голяма и варира от 1.62 до 1.95 лв. за литър. Това показа справка в сайта за актуални цени на горивата fuelo.net. 

Подобна е ситуацията и с А98, чиято цена вчера "играеше" от 1.85 до 2.22 лв. за литър. И тук най-изгодно излиза пълненето на резервоара около Варна, Търговище и в Пловдив, а най-солено е зареждането в Пазарджик, Казанлък и Батак. 

Разлики има и в цените на дизела - вчера той се продаваше между 1.56 и 1.87 лв. за литър. Най-евтино бе в Сливен и Пловдив, най-скъпо в София и Сопот.

От началото на годината част от бензиностанциите задържаха цените си високи въпреки колебанията в цената на петрола. Неговата цена наред с курса на долара и индексите на международните пазари са основните фактори, които влияят на стойностите на горивата. Нефтът достигна най-ниските си стойности - под 30 долара за барел (около 159 литра) в средата и края на февруари. Това би трябвало да се отрази на цените на горивата с разлика от един и половина до два месеца, но не се случи. Поскъпването на петрола с около 20% през април обаче вероятно е калкулирано в цените по бензиностанциите. 

Драстичните разминавания в цените на бензина и на дизела варират от няколко стотинки до над 0.50 лв. за литър от месеци, при това често в обекти на една и съща верига. В морската столица Варна например обяснението е в ценовата политика на бизнесмена Веселин Марешки, който обяви изключително ниски цени на горивата и привлече голяма част от клиентите на конкурентните петролни фирми. Самите те се видяха принудени също да намалят цените.

Заради сходни цени на горивата в началото на годината Комисията за защита на конкуренцията започна разследване на евентуален картел между дистрибуторските компании и направи изненадващи проверки в централите им, но все още не са обявени резултати.
Коментари: 0