Цените на петрола достигнаха своето дъно

Пазарът на нефт все още страда от свръхпредлагане

Цените на петрола достигнаха своето дъно

Цените на стоковите пазари тази седмица подадоха сигнали, които експерти тълкуват като ценово дъно на петрола, пише Financial Times.

Например, когато в сряда излязоха данните за най-значителния ръст на запасите на суров нефт в САЩ от Голямата депресия насам, следователно трябва да се очаква падане на цените на петрола. Въпреки това, очакванията за потока от продажби на „черното злато“ не се сбъднаха.

След известни колебания в цените на петрола, търговците са все по-склонни да заложат на края на спада на цените в световен мащаб, който трае в продължение на 20 месеца. Пазарът на петрол все още страда от свръхпредлагане, но някои големи търговци и видни анализатори вече са готови да обмислят други фактори.

"Когато цените на петрола паднаха под $ 30 за барел, възникна усещането, че пазарът е отиде твърде далеч" – коментира експертът Джонатан Уайтхед.

През януари петролът сорт Брент падна под $27 за барел, но оттогава се е повишил с повече от една трета - до около $37, но да се върнем към някогашните върхове от над $100 за барел е все още много далечно.

Акциите на големите петролни компании - BP, Chevron, ExxonMobil, Royal Dutch Shell - нарастват от края на януари с 10-30%.

За ръста на петролния пазар, работят няколко фактора, пише FT. Един от тях е позицията на Саудитска Арабия, която не е готова да намали производството, но се съгласи да спре растежа му. Вторият - първото значително намаляване на производството в САЩ през декември 2015 г. за почти 8 години.

"Производство на нефт в САЩ пада и ще продължи да намалява за дълъг период от време", - каза анализаторът Пол Хорснел от Standard Chartered.

Коментари: 0