Три плюс две - кой има шанс да се превърне в 46-ят президент на САЩ?

\"Супер вторник\" най-накрая формира кръга от тези, които ще се борят за поста

Три плюс две - кой има шанс да се превърне в 46-ят президент на САЩ?
3905 ~ 3 мин. четене

Денят "супер вторник" в САЩ определи петимата от претендентите, които имат шанс да се превърнат в 46-ят президент на Съединените американски щати.

Началото на пролетта в САЩ съвпадна с едно от най-важните политически събития на годината – "супер вторник", денят, когато републиканците и демократите определят своя избраник на първични избори и местни партийни събрания в 13 щата, а също в Американска Самоа.

"Супер вторник" най-накрая формира кръга от тези, които имат теоретичен шанс да участват в президентските избори и следователно да станат следващия президент на Съединените щати. Сред републиканците кандидатите са трима, а сред демократите - двама.

Доналд Тръмп: най-екстравагантният

Ако първичните избори са Олимпийските игри, безспорен талисман на игрите щеше да е Доналд Тръмп, най-популярният от републиканските кандидати. Всъщност, при самото споменаване на президентската надпревара в САЩ, първото нещо, което идва на ум - образът на един бизнесмен, телевизионен оператор, плейбой, който изведнъж се превръща в политическа фигура от международен мащаб и кошмар за републиканците. Тръмп доста бързо зае водеща позиция сред републиканците кандидати и ако в началото изглеждаше като някаква грешка или шега, след "супер вторник"-а почти всички американски вестници посочиха Тръмп като победител до партийния конгрес през юли.

Тед Круз: най-консервативният

След "супер вторник"-а американският сенатор от Тексас Тед Круз, още един претендент републиканец, каза, че само той може да спре настъплението на Доналд Тръмп. Круз - силен противник на абортите, привърженик на смъртното наказание (по време на една от кампаниите в Тексас, той гордо говори за ролята си в налагането на смъртното наказание), борец с общите стандарти в областта на образованието и задължителното здравно осигуряване. Ако Тръмп, по мнението на американците, няма да бъде избран, защото те не са дорасли затова да изберат за свои президент организатор на конкурси за красота, то Круз ще отблъсне избирателите със своя консерватизъм и религиозност.

Марко Рубио – най-партийният

Младшият сенатор на щата Флорида Марко Рубио не прилича на човека, който може да спаси републиканците от грандиозния разгром на изборите, но очевидно, именно такава роля му е предвидена от самата партия. Рубио - католик, което разбира се е минус за повечето американци. Досега единственият католик президент на Съединените щати е Джон Ф. Кенеди. През "супер вторник", той взе първата си победа, побеждавайки в щата Минесота. Политическите възгледи на Рубио са консервативни, но умерени. Той е против абортите и смъртното наказание, срещу системата на задължителното здравно осигуряване, известна като Obamacare, но за узаконяване на статута на всички мигранти, които незаконно са влезли в страната.

Хилъри Клинтън - най-опитната

Фаворитът на състезанието сред демократите, Хилъри Клинтън, разбира се, е най-опитната сред кандидатите за президент на САЩ през 2016 г. В продължение на осем години тя е била първа дама на Съединените щати и като такава се е срещала с правителствени лидери, бизнес и обществени личности. В продължение на няколко години тя е и държавен секретар на САЩ, което й позволява да възобнови старите си връзки и да придобие нови такива. С подобен опит не може да се похвали нито един от настоящите претенденти на САЩ. Сега шансовете за победа (в първичните избори и изборите за президент) на Клинтън са необичайно високи. Тя води кампанията си с либерални позиции, с акцент върху постигането на социална справедливост. Тя говори много за правата на жените, по-специално в полза на равното заплащане. Тя подкрепя правото на нелегалните имигранти, при определени условия, да станат американски граждани.

По изчисления на АП Хилари Клинтън вече разполага с гласовете на поне 1114 делегати за предстоящата национална конференция на Демократическата партия.

Бърни Сандърс – най-левият

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс влиза в историята като рекордьор за престой в Сената като безпартиен член. Към Демократическата група в Сената, той се присъединява през 2015 г., а преди това 16 години е независим член на Камарата на представителите. Неговият огромен политически опит (25 години в политиката на федерално ниво), обаче, не се материализира в опита на публичната администрация, или той е най-малко популярен извън САЩ. Сандърс - евреин, не твърде религиозен, често нарича себе си "светски евреин", но в същото време посочва, че се гордее с произхода си. Но американските гласоподаватели все още не са готви за президент-евреин. Въпреки това, Сандърс определя себе си като „демократичен социалист", придържайки се твърде в ляво, дори за демократичните възгледи.  

Подкрепи Economic.bg