Цените на петрола паднаха до нивото преди американския удар срещу Иран

Анализаторите смятат, че напрежението между Вашингтон и Техеран е намаляло

Цените на петрола паднаха до нивото преди американския удар срещу Иран

Снимка: БТА

Цените на петрола продължават да падат, като те вече под нивото отпреди убийството на висшия ирнски генерал Касем Сoлеймани от военновъздушните сили на САЩ. Фючърсите на сорт Брент се търгуват с 0.1% надолу до 65.3 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 59.5 долара за барел.

Анализаторите смятат, че напрежението между Вашингтон и Техеран намаля, след като се оказа, че при иранския удар срещу американски бази в Ирак не е имало жертви. Инвеститорите насочиха вниманието си към перспективите за икономически растеж и ръста на американските запаси от суров петрол.

„Въпреки че е нормално пазарите да калкулират в цените по-нисък риск, въпреки временното прекъсване на предлагането от Близкия изток, ние смятаме, че все още съществува известен риск от съществуващия геополитически проблеми в региона“, кометираха за Reuters от J.P.Morgan.

Засега напрежението остава, въпреки че петролните инвеститори се съсредоточават върху области, далеч от конфликта.

Данните на управлението за енергийна информация към Департамента по енергетика във Вашингтон показаха, че Петролните запаси на САЩ са се увеличили с 1.2 млн. барела през първите работни дни на тази година – от 2-ри до 8-ми януари. Анализаторите очакваха по-нататъшно свиване на американските петролни запаси с около 3.25-3.4 млн. барела.

Коментари: 0