Цените на тока, парното и топлата вода ще продължават да растат

Въглеродните емисии на тон поскъпват много и това няма как да не рефлектира върху крайните потребители

Цените на тока, парното и топлата вода ще продължават да растат
Цените на тока, парното и топлата вода ще продължават да се повишават. Такава е прогнозата на енергийния експерт Васко Начев и председателя на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, направена пред Nova.

„Цената на въглеродните емисии на тон скочи неимоверно много и това няма как да не рефлектира върху цените. „Зелената” част, която е все по активна, е „гладна” за средства. А те няма откъде дойдат, освен от крайния продукт. Колкото „по-зелено”, толкова по-висока цена”, коментира Начев.

Според Хиновски емисиите са явление, което се прояви в последните години. "Преди това фотоволтаичните централи получиха преференциални цени и тогава НЕК направи първата голяма дупка. Този дефицит не само не е преодолян, но и нараства”, заяви той.

Хиновски смята, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК) трябва да бъдат преструктурирани. „БЕХ трябва да направи една търговска компания и да интегрира интересите, за да може всички дружества да бъдат защитени и да имат пазар”, каза още експертът.

По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов поскъпването на тока, парното и топлата вода се дължи на международни причини. "Поскъпването на цената на тока, парното и топлата вода от 1 юли е по причини извън България, върху които нито правителството, нито Комисията за енергийно и водно регулиране може да влияе", заяви Иванов в парламента.

КЕВР предложи цената на тока от 1 юли да бъде увеличена с 3.48%. Това предложение е разгледано на проведено заседание на базата на постъпилите искания на трите електроразпределителни дружества. 
Коментари: 0