Ципрас поздрави Заев за новото име на Македония

Късно снощи страната прие промени, с които се дава зелена светлина за смяна на името

Ципрас поздрави Заев за новото име на Македония

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас честити на македонския си колега Зоран Заев за промените, които дават зелена светлина за промяна на името на Македония. Те бяха приети късно снощи от македонския парламент, като следва да бъдат приведени в Конституцията на Македония.

„Честито, приятелю мой, Зоран Заев. Гласуването тази вечер е голяма стъпка към нашия общ успех. Много важна стъпка към бъдеще за мир и просперитет за нашите народи“, написа Ципрас в Twitter.

Рано сутринта днес поздрав дойде и от българското външно министерство, откъдето приветстваха решението на парламента в Скопие, с което се отваря процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната.

“Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона. Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и ЕС”, се казва в българската позиция. От ведомството добавят, че България ще продължи да бъде най-искрен и близък приятел в този процес”.

Осемдесет депутати приеха снощи, след една седмица дебати, предложението на правителството за приемане на конституционни промени в унисон с Договора с Гърция за промяна на името в Република Северна Македония. 80 народни представители от 117 присъстващи гласуваха за необходимостта от конституционни промени. При поименното гласуване позитивния вот се потвърди, а 39 бяха против, един депутат не присъства.

Коментари: 0