Цветан Василев обжалва екстрадицията си

Екстрадирането на Василев се отлага заради подадена жалба до Апелативния съд

Цветан Василев обжалва екстрадицията си
156 ~ 2 мин. четене
Заради подадената жалба от Цветан Василев до Апелативния съд неговото екстрадиране от Сърбия бе отложено, предаде сръбският вестник "Блиц". 

"По отношение на делото срещу Цветан Василев Висшият съд в Белград сметна, че са на лице всички предпоставки за неговото екстрадиране. Василев обаче веднага подаде жалба срещу екстрадирането си пред Апелативния съд и до момента няма окончателно решение". Това каза говорителката на Съда от Белград Таня Кольеншич.

Василев напусна България, като се предаде на белградската полиция на 16 септември, когато е получил информация, че се готви неговото убийство. Срещу него е издадена международна заповед поради измами за милиони, а съдът в София конфискува имуществото му, се пише в сръбското печатно издание. Говорителката на Апелативния съд потвърждава, че този случай вече се намира при тях и подчертава, че върху делото има гриф "Строго секретно". 

"Ако Апелативния съд потвърди решението на Съда от Белград за екстрадиране тогава окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието Никола Селакович. След неговия подпис властите в Сърбия веднага започват процедура по екстрадирането на Василев, която може да продължи най-много до седем дни. Тогава ще бъде информирана България, подготвя се чартърен полет, а часът на полета остава в пълна тайна поради сигурността на Василев", пише още белградското издание. Вестникът припомня, че Цветан Василев е на свобода и е с отнет паспорт, но всеки ден трябва да се разписва в полицейска станция в Старата част на Белград. 

В момента Василев живее в елитен хотел и има постоянна, цивилна полицейска охрана, която го надзирава. Той е сред редките чужди граждани, който е задържан по искане на Интерпол, но не е екстрадиран, се казва в края на публикацията.
Коментари: 0