Цветанов: Оставката на Симеонов не е изненада и не променя нищо

Конструкцията на правителството няма да се счупи, както твърдеше премиерът Борисов преди няколко седмици

Цветанов: Оставката на Симеонов не е изненада и не променя нищо

Снимка: Economic.bg/Архив

Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, коалиционното споразумение с „Обединени патриоти“ не се променя. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред bTV. На въпрос счупва ли се правителството след оставката на Валери Симеонов, ако може да се позовем на думите на премиера Бойко Борисов в края на октомври, Цветанов коментира, че е щяло да се счупи, ако ГЕРБ са били настоявали за неговата оставка. „Тогава може би щеше да се счупи правителството и цялостната конструкция“, смята Цветанов.

„Вчерашният акт на Валери Симеонов е след съгласуване с неговата парламентарна група и коалиционните му партньори в малката коалиция. Убеден съм, че това, което ще продължим да правим е да изпълним ангажимента си към майките на деца с увреждания“, обясни той.

 „Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, защото в последните няколко дни самият той е имал подобни изказвания в по-тесен формат. Казвал е, че за него властта не е всичко“, заяви Цветанов. На въпрос тежал ли е Валери Симеонов като воденичен камък, Цветанов обясни: „При всички положения се фокусира едно по-голямо внимание към коалицията и по-специално към Валери Симеонов“. Според Цветанов този акт ще успокои обстановката. „Когато има напрежение не е продуктивна и законодателната и изпълнителната власт. От ситуацията правителството излиза по-работоспособно“, уточни той.

„Ще трябва да продължим да работим с Валери Симеонов, защото е лидер на една от формациите, с които формираме коалиционното си споразумение. Убеден съм, че с действията си, а не с изказванията, е допринасял за достатъчно добра работоспособност в политиките, които сме успели да реализираме в настоящия момент“, поясни той. Цветанов допълни, че дали НФСБ ще издигне номинация за мястото на Симеонов е решение на малката коалиция и да бъде предложено на коалиционен съвет на ГЕРБ и ОП.
По думите му оставката няма да всее напрежение в малката коалиция.
Коментари: 0