Турция губи 500 000 туристи заради решението на Русия

Южната ни съседка обаче има план за възобновяване на полетите

Турция губи 500 000 туристи заради решението на Русия

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Наложените от Русия ограничения на полетите до юни могат да „струват“ на Турция загуба на 500 000 туристи. Това заяви турският министър на туризма Мехмет Нури Ерсой. Москва наложи рестрикции на въздушния трафик от и до югоизточната ни съседка от 15 април до 1 юни заради новите коронавирусни инфекции, които се покачиха до най-високото ниво в страната. Негативната тенденция доведе до затягане на мерки.

Датата, когато приключва забраната за полети, може да бъде променена в зависимост от спада на COVID-19 заболяванията. Близо 500 000 руски туристи ще бъдат засегнати от решението“, каза Ерсой и добави, че няма проблеми с летните резервации.

Турция обаче се готви да представи на Русия нови предложения за възобновяване на полетите между двете страни. Очаква се министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой да посети Москва през следващите дни, за да обсъди въпроса с руските власти. Турция ще даде уверение, че предприема всички необходими предпазни мерки в курортите, сертифицирани от турското правителство, и за безопасността и здравето на руските туристи, съобщиха източници. Те припомниха, че подобна процедура е била приложена за германските туристи през 2020 г. по протокол с Берлин.

В понеделник турският здравен министър Фахреттин Коча заяви, че руска делегация скоро ще посети туристическите дестинации в Турция, за да проследи мерките за контрол на коронавируса в районите.

Избухването на пандемията сви приходите на Турция от туризъм с две трети миналата година. Това се случи в момента, когато икономиката разчита на туристите да донесат приходи в чуждестранна валута.

Коментари: 0