Турция вече почти не внася руски газ

Въпреки скъпия тръбопровод "Турски поток" южната ни съседка почти не го ползва

Турция вече почти не внася руски газ

Снимка: Gazprom

Турция - страната, която беше вторият по големина купувач на руски газ през 2019 г., сега на практика почти преустанови покупките на газ от Русия. А това се случва въпреки наличието на нов, скъп тръбопровод на дъното на Черно море – „Турски поток“.

По данни на Федералната митническа агенция на Турция през юни южната ни съседка е получила само 2 млн. куб. м газ от Русия. Това означава намаление с 585 пъти в сравнение с юни 2019 г. и с 1127 пъти в сравнение с януари тази година. През юни турският пазар представлява едва 0.01% от руския износ, който възлиза на общо 11 млрд. куб. м.

И докато Анкара спира вноса на руски газ, увеличава покупките на синьо гориво от Азербайджан, която от март т.г. вече е най-големият доставчик на газ за Турция. "Миналата година доставките на газ от находището "Шах Дениз" в Азербайджан са се увеличили с 27%. Анкара възнамерява да ги увеличи допълнително", заяви преди дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

От януари доставките на руски газ за Турция намаляват постоянно - през януари те са 2.254 млрд. куб. метра, през февруари - 1.119 милиарда, през март - 0.394 милиарда, през април - 0.473 милиарда, през май - 0.342 милиарда, а през юни - само 0.002 милиарда.

Поради липсата на търсене тръбопроводите трябваше да бъдат затворени. През май „Газпром“ спря да изпомпва суровина по другия газопровод от Русия до Турция - „Син поток“. Причината беше профилактика, която трябваше да приключи в рамките на две седмици. В края на юли обаче, според Reuters, тръбопроводът с капацитет 16 млрд. куб. м годишно все още беше празен.

На 27 юли турската енергийна компания Botas обяви второто спиране на "Турски поток" за две седмици. Според компанията тръбопроводът ще бъде затворен за две седмици - до 10 август, поради ремонтни дейности. "Турски поток" беше спрян преди месец заради планирана поддръжка, която продължи от 23 до 29 юни. Тогава „Газпром“ беше инициаторът на спирането.

Турция купува по-голямата част от природния си газ по тръбопроводи от Русия, Иран и Азербайджан, в допълнение към вноса на втечнен природен газ, предимно от Катар и САЩ.

Страната счита закупуването на по-евтин природен газ и LPG за предимство за диверсификацията на доставките на газ. Изглежда, че тя просто се възползва от по-ниските международни цени и е увеличила вноса на втечнен природен газ, като в същото време свежда до минимум вноса през Русия.

Коментари: 0