Въпрос за 72 трилиона долара

Отговорът на който е звучно „да“

Въпрос за 72 трилиона долара

Снимка: Unsplash

1696 ~ 2 мин. четене

Пред инвеститорите днес стои въпрос за 72 трлн. долара: Да купуват или да не купуват акции в глобалното рали? Независимо от завишените цени, от политиката и пандемията, отговорът на мнозина е звучно „да“.

Причината се крие не само в безпрецедентните стимули, но в социалните промени. Иновациите, а сега и пандемията от коронавирус, трансформираха завинаги начина, по който хората работят, учат и пазаруват, давайки доминираща роля на технологиите. 

Разпалването наново на коронавирусни огнища и настъпващите избори за президент в САЩ направиха някои инвеститори предпазливи, докато други държат на бичия подход и вече са увеличили стойността на акциите в световен мащаб с 24 трлн. долара от края на март. Днес глобалните акции са близо до рекордни стойности и стратезите твърдят, че бързото превключване „мечка към бик“ е оправдано и дори трябва да продължи по-дълго. 

„COVID-пандемията взе съществуващите тенденции – по-голямата зависимост от технологиите, онлайн пазаруването, отдалечената работа – и ги презареди“, коментира Бенджамин Джоунс, старши стратег в Global Markets. 

Печалбата на технологичните акции се задържа и затова наблюдателите смятат, че следващата тенденция ще е към акции със стойност – такива, които се търгуват по-евтино, но са ориентирани към растеж. 

Като цяло глобалните акции носят ERP от 4.6%, докато американските – 4%. Това може да се промени с времето, но засега лихвените проценти изглеждат „здраво стъпили на пода“. 

Що се отнася до оценките на компаниите, те са крайните бенефициенти от пандемията, особено Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon и производителя на чипове Nvidia. Техните огромни печалби се отразиха на по-широкия пазар. 

Допреди няколко десетилетия банковите, нефтените и газовите и промишлените акции съставляваха по-голямата част от S&P 500. Тези сектори обикновено търгуват с по-ниски кратни стойности, като се има предвид нестабилността на цените и високите нужди от капитал. 

Съотношението на американските акции на приравнена пазарна основа и на претегления индекс на акциите е на най-високите си нива след кризата от 2008 г., което идва да покаже доминацията на шепата големи технологични акциите на пазара. 

Пазарните оценки имат още по-голям смисъл поради по-ниската и по-дълга лихвена среда, казва Максимилиан Кункел, ръководител на CIO на Global Family Office Office в UBS. „В резултат на това оставаме конструктивни по отношение на рисковите активи дори след ралито“, обяснява той.

Много други изглежда са съгласни. На пазарите на деривати коефициентът put/call (технически показател, демонстриращ настроението на инвеститорите), е най-ниският от 2010 г. Съотношението е обратно пропорционално на ефективността на собствения капитал.  

Известна предпазливост също е оправдана, предвид натрупаните класове активи. Портфейл с 25% сплит акции, облигации, пари в брой и злато би спечелил рекордните 18% през последните 90 дни, изчисляват анализаторите на BofA.

Уязвимостта е свързана с нарастването на инфлацията, според мнозина. Въпреки че цените отскочиха от дефлационната територия доста бързо, инфлацията остава далеч под оценките на централните банки, което показва, че оценките на собствения капитал ще останат привлекателни. А последните данни показват, че инвеститорите се пренасочват от парични средства към акции.

Подкрепи Economic.bg