Туристите предизвикаха вълна от безпокойство в Гърция

Гръцките власти се надяват да спасят сезона и да ограничат част от загубите, понесени от туристическата индустрия, като същевременно поддържат положителния импулс

Туристите предизвикаха вълна от безпокойство в Гърция

Снимка: Unsplash

Тревогата в Гърция нараства, след като страната регистрира 33 нови случая с коронавирус във вторник, включително 21 лица, които са влезли в Гърция или по въздух, или по суша.

Последните данни поставят на фокус две битки - подпомагане на важната за Гърция икономика в туризма и мрачната реалност на втората вълна от Covid-19, пише Greekcitytimes.

Така общият брой заразени в страната към дата 8 юли достигна 3 622. Здравните власти в сряда отбелязаха, че повече от 100 туристи са дали положителен резултат на коронавирус и са поставени под карантина, след като Гърция отново се отвори за международни посетители на 1 юли.

Междувременно Гърция допълнително облекчи ограниченията, наложени за ограничаване на разпространението на коронавирус. Решението беше публикувано в правителствения вестник в сряда.

Според съвместно министерско решение използването на защитни маски от клиентите в търговските центрове вече няма да е задължително. Въпреки това персоналът ще бъде задължен да носи маска.

Предишните правила, позволяващи не повече от шестима клиенти на маса в бар или ресторант, също бяха оттеглени.

В интервю за ANT1 TV говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че гражданите „трябва да бъдат внимателни и да продължат да спазват правилата“.

По отношение на туризма и „внесените“ случаи на Covid-19, Пецас каза: „от началото знаехме, че когато постепенно отворим портите на страната към света, ще внесем заразени“, и подчерта, че това, което наистина е важно, е бързото намиране и изолация заразените, за да се предотврати разпространението на вируса в общността.

Миналата седмица Гърция стартира информационна кампания „Насладете се на престоя си - останете в безопасност“,  призовавайки туристите да се съобразяват със здравните правила по време на почивката си в страната.

Генералният секретариат за гражданска защита издаде девет директиви за необходимите мерки за защита: използвайте дезинфектант за ръце често, носете маска, мийте ръцете си редовно и старателно, избягвайте да докосвате устата, носа и очите, изхвърлете маската и ръкавиците си безопасно в контейнерите за отпадъци, кашляйте или кихайте в лакътя, спазвайте дистанция, предпочитайте безконтактни транзакции, когато са налични, избягвайте използването на асансьори.

Гръцките власти се надяват да спасят сезона и да ограничат част от загубите, понесени от туристическата индустрия, като същевременно поддържат положителния импулс, постигнат от успешното управление на първата вълна на новия вирус.

Съобщенията за препоръките срещу Covid-19 ще бъдат разположени във всички входни точки (летища и пристанища) и ще бъдат достъпни на три езика - английски, френски и немски. Листовки също ще бъдат раздавани на пътниците.

Коментари: 0