Туроператори искат 155 млн. лв. от държавата, за да връщат парите за почивки

Те искат 155 млн. лв., с които да могат да се покрият разходите, които имат по връщането на средства на своите клиенти

Туроператори искат 155 млн. лв. от държавата, за да връщат парите за почивки

Снимка: Economic.bg/Архив

Държавна помощ в размер на 155 млн. лв., с които да могат да се покрият разходите, които туроператорите имат по връщането на средства на своите клиенти заради провалени екскурзии. Средствата да под формата на кредит, който да има тригодишен гратисен период и максимална лихва от 3%. За това настояват от Обединение „Бъдеще за туризма”, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“.

Според приетите поправки в Закона за здравето туроператорите имат 12 месеца, за да върнат парите на всички туристи, на които са се провалили организираните екскурзии заради коронавируса. Туроператорите обаче твърдят, че без помощ от държавата те няма как да върнат въпросните средства, тъй като нямат ликвидност.

На 320 000 туристи трябва да се върнат пари заради провалени екскурзии. 60% от туристите са поискали ваучери, но на останалите трябва да възстановим средствата кеш, каза Румяна Балтова от Асоциацията на българските туроператори по време на пресконференция, която беше организирана от представителите на бизнеса.

Към момента специално за туроператорите държавата отпусна 10 млн. лв. грантове, за които от днес, 13 октомври, вече може да се кандидатства. Въпреки ангажимента на правителството да подкрепи бранша, от него описаха сумата от 10 млн. лв. като „напълно недостатъчна и нищожна“. Като неефективна беше определена и субсидията за чартърните полети в размер на 35 евро на седалка. „Много късно беше отпусната тази помощ и тя не проработи. Да, някои фирми ще получат помощ, но това е капка в морето. Трябва да се продължи действието на тази програма и през следващата година“, каза Венцислав Кръстев, председател на Сдружение „Туризъм“.

Ако ще има политически решения (за отварянето на границите с някои държави, а с други не), то държим държавата да може да поеме икономическата част, заяви Павлина Илиева - председател на СТТА „Обединение Бъдеще за туризма”.

„60/40“ тази програма беше наистина подпомагаща в началото. В момента тя за по-голяма част от нас се е превърнала в капан, защото трябва да задържим три месеца целия персонал, преди да се прекрати програмата. Успяхме да договорим 290 лв. за транспорта и туризма, и всички казват, че за нас мярката е „80/20“. Но това се получава така при транспорта, тъй като там заплатите са по-ниски, при нас не е така“, каза още тя.  

Коментари: 0