Туроператорите се оплакаха от липса на държавна подкрепа

От бранша казват, че не могат да се възползват от програми заради условията по тях

Туроператорите се оплакаха от липса на държавна подкрепа

Снимка: Economc.bg

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти Обединение "Бъдеще за туризма" настоява за включването на сектора в плана на правителството за спешна финансова подкрепа, в резултат на спряна дейност от 13 март, се казва в позиция на организацията.

Отговорно заявяваме, че сме единствената страна, членка на ЕС, която не е подпомогнала туроператорите и туристическите агенции. Изумени сме от тоталното игнориране на проблемите ни и от нежеланието на управляващите да помислят за нас.“

Българските туроператори и туристически агенти обясняват, че техният бизнес е единственият, който е в ефективен локдаун от март месец насам. Спадът в дейността им е над 95%. „Няма бизнес, който да оцелее при обективна невъзможност да функционира вече 9 месеца, без перспектива за рестарт и без да бъде подпомогнат.“

От бранша настояват правителството спешно да вземе конкретно решение и да обяви публично подкрепа.

Настояваме да получим категорични отговори на следните поставени въпроси:

  • Кога и в какъв размер ще бъде подпомогнат секторът на туроператорите и туристическите агенти?
  • От къде да набавят туристическите фирми необходимия финансов ресурс за месечните си разходи за оборотен капитал?
  • При условия на „затворен бизнес“ с акт на държавен орган, как анонсираните 439 туроператорски и турагентски фирми/ от общите над 3400/, получили финансиране по европрограми за МСП, ще поддържат минимум 3 месечна стопанска дейност, по условия на ОПИК и задължение по сключен административен договор?
  • От къде туроператорите и туристическите агенти да осигурят 40% финансов ресурс за своите работници по мярката 60/40, в условия на спряна основна дейност?
  • Ще бъдат ли компенсирани самоосигуряващите се управителите на ЕООД, които вече 9 месеца са оставени без всякаква социална и финансова помощ, поради факта, че не попадат в обхвата на програмите на МТСП?
  • Бизнес, чиято основна дейност стартира през пролетта на всяка календарна година чрез предоставяне на услуга, която се планира и реализира в период от 3-6 месеца, как ще завърши финансовата си отчетна 2020 година, след 9 месечен спад в дейността от 95%?
  • При отрицателен баланс, в края на отчетната финансова година, как ще се осигури оздравяване на фирмите за участие в бъдещи европрограми и финансови проекти, наравно с националния план за възстановяване и устойчивост за 2021-2027?
  • Как да осигурим ресурс за компенсиране на нашите клиенти, чийто организирани пътувания за предстоящите коледни празници са вече провалени?
  • Ще бъдат ли подпомогнати фирмите, които имат инвестиционни кредити?

 

Коментари: 0