Туроператорите започнаха да броят загубите от терористичните атаки в Белгия

Отчита се незабавен спад на пътуванията в Европа

Туроператорите започнаха да броят загубите от терористичните атаки в Белгия
144 ~ 1 мин. четене

Европейският туристически отрасъл, след взривовете в Брюксел на 22 март, отчете незабавен спад на пътуванията, които се понижиха и след ноемврийските атентати в Париж, пише MarketWatch. В рамките на няколко дни, показателите на заетостта на хотелите в Брюксел бележат спад от 25%, докато в нощта преди атаките те са били запълнени на 82%, сочат данни на компания STR.

Други европейски столици също усещат страха на туристите: хотелите в Лондон миналата седмица са били пълни на 58%, което е с 24,7% по-малко от показателите за същия период на миналата година. В Париж коефициентът се снижава с 15,1% до 67%.

Брюксел е по-малко популярен за туристите, отколкото Париж или Лондон, но белгийската столица е един от важните транспортни центрове на Европа. Тук са разположени главната квартира на НАТО и голяма част от учрежденията на Европейския съюз.

През последните години туристите играят важна роля за възстановяването на икономиката в Европа – най-популярният регион за пътешествениците в света. Индустрията формира около 10% от европейския БВП.

Световната туристическа организация (UNWTO) още през януари предупреди, че броят на туристите, които посещават Европа, може да се понижи през тази година с 3,4-4,5%. След брюкселските събития прогнозите може да бъдат пресметнати с понижение.

Британският Thomas Cook Group Plc, вторият по големина туроператор в Европа, миналата седмица съобщи за понижение в броя на резервациите за летния сезон с 5% сравнение с 2015 година. 

Коментари: 0