Туристическият сектор в Китай ще се възстанови до лятото

Вече се наблюдава ръст на обема на вътрешните пътувания, казва изпълнителният директор на най-големия туристически сайт в страната

Туристическият сектор в Китай ще се възстанови до лятото

Снимка: БТА

736 ~ 2 мин. четене

Китайската туристическа индустрия е напът да се възвърне към нормалната си активност преди летния сезон, твърди главният изпълнителен директор на най-големия туристически сайт в страната Trip.com Джейн Сън.

Тя коментира пред CNBC, че именно туризмът ще покаже „силна воля“ и ще успее да се възстанови след тази криза, въпреки че това е една от най-засегнатите индустрии. „Уверени сме, че със силните мерки за контрол от страна на правителството ще успеем да поведем Китай към възстановяване“, посочва Сън.

Коментарите на Сън бяха направени в момент, в който председателят на Trip.com Джеймс Лян, започва турне, насърчаващо пътуванята в страната, което съвпада с края на ограничителните мерки заради пандемията, които държаха китайските граждани затворени в домовете им в продължение на месеци.

„Наблюдаваме ръст на обема на пътуванията в Китай, така че сме уверени, че в рамките на няколко месеца вътрешните пътувания в страната ще се възстановят“, допълва Сън.

Trip.com, която притежава Skyscanner, беше една от туристическите компании, които първи пострадаха от коронавируса, тръгнал от Ухан, Китай. През януари фирмата обеща да плати лечението на своите заразени клиенти с коронавирус, а през март заплатите на ръководството на компанията значително бяха намалени, за да могат да се покрият загубите.

Въпреки това Сън твърди, че бизнесът се готви да възобнови активностите си. След подновяването на вътрешните пътувания в Китай, следващата стъпка ще е да се работи с други азиатски страни, които се справят с вируса, като Сингапур, Япония и Корея, за да се обсъди отслабването на сегашните рестрикции за пътувания, допълва Сън. „Смятам, че това ще бъде много добро за индустрията, много добро за икономиката“, коментира тя.

Подкрепи Economic.bg