Турската инфлация остана „стабилна“

Лирата поскъпна на фона на обявените днес статистически данни

Турската инфлация остана „стабилна“

Снимка: Pixabay

2408 ~ 1 мин. четене

Турската инфлация остана изненадващо стабилна през изминалия месец въпреки очакванията на анализаторите за по-съществен скок, предава Bloomberg. Цените на стоките и услугите в потребителската кошница средно са се увеличили с 11.75% през септември спрямо година по-рано, докато средните очаквания в проучване на Bloomberg бяха за инфлация от 12.13%. За сравнение годишната инфлация през август бе 11.77%, . Месечното увеличение на цените през септември достигна 0.97%. Това показват данните на турската агенция за статистика Turkstat в понеделник.

Разходите за храна, които съставляват малко над една пета от кошницата за потребителски стоки, нарастват годишно с 14.95% спрямо 13.5% през миналия месец. Хранителната инфлация остава над официалната прогноза в края на годината от 10.5%. Енергийната инфлация, ключов двигател на по-широкия ценови натиск, беше 6.77% при 9.6% през август.

Двете най-големи сили, които забавиха общото годишно повишаване на цените обаче са жилищата и облеклото, където инфлацията се забави до 10% и 6.91%, съответно от 11.34% и 9.22%.

Слабата лира

Централната банка неочаквано повиши референтния си лихвен процент на 24 септември, което е първото му увеличение след валутната криза през 2018 г. Въпреки това много икономисти смятат, че паричната политика остава твърде улеснена, като лихвените проценти все още са отрицателни, когато се коригират спрямо инфлацията.

Към 12:30 ч българско време лирата леко поскъпна с 0.21% спрямо долара и 1 долар се търгуваше за 7.7448 турски лири. Въпреки това турската валута се намира на исторически минимум и от началото на годината се обезцени с 25%, а действията на централната банка не помагат особено.

Правителството прогнозира, че инфлацията ще се забави до 10.5% до края на годината и 8% до края на 2021 г., каза миналата седмица министърът на финансите Берат Албайрак. Следващите срещи на централната банка за определяне на лихвения процент и очакванията за инфлацията са насрочени съответно на 22 октомври и 28 октомври.

Подкрепи Economic.bg