Турската лира пак тръгна надолу след заплахата от нови американски санкции

Тръмп отново атакува Турция в Twitter

Турската лира пак тръгна надолу след заплахата от нови американски санкции

Снимка: Pixabay

Турската лира отслабва до 5,86 спрямо долара в петък сутринта спрямо нивото от 5,8150 при затварянето на пазарите в четвъртък, тъй като инвеститорите преценяват, че Турция може да очаква още икономически санкции, ако не предаде задържания американски пастор Андрю Брънсън, съобщава Ройтерс.

Лирата загуби 35% от стойността си спрямо долара тази година, тъй като влошаването на връзките между съюзниците в НАТО донесе загуби, дължащи се на притеснения за влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху паричната политика.

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин уверил вчера президента Доналд Тръмп, че е готов да бъдат въведени още санкции, ако Брънсън, който е съден в Турция по обвинения в тероризъм, не бъде освободен.

Тръмп по-късно заяви в Twitter, че Съединените щати "няма да платят нищо" за освобождаването на Брънсън. Той нарече пастора "голям патриот заложник". Турските длъжностни лица казват, че случаят ще бъде решен в съда.

Коментарите в САЩ идват, след като министърът на финансите на Турция Берат Албайрак, зет на Ердоган, увери инвеститорите в четвъртък, че страната му ще излезе по-силна от валутната криза, настоявайки, че банките са в добро състояние.

Турската лира започна да възстановява спада си, след като постигна рекордно ниско ниво от 7,24 в началото на седмицата. Възстановяването бе подкрепено от мерките на централната банка и обещанието на Катар да инвестира 15 милиарда долара в Турция.
Коментари: 0