Турската лира поскъпва заради повишеното потребителско доверие

Освен това положително влияние има и цената на суровия петрол, посочва анализатор

Турската лира поскъпва заради повишеното потребителско доверие
Турската лира поскъпна в четвъртък заради цените на суровия петрол и ръста на потребителското доверие в югоизточната ни съседка. Към 17:50 ч. българско време повишението спрямо долара е с 0.50%, а спрямо еврото – с 0.32%.

Индексът на потребителското доверие в Турция се повишил с 4% през ноември в сравнение със същия период на миналата година. Така показателят се отлепи от 10-годишното дъно, което достигна през октомври.

Думи от преди 2 дни на икономиста Гарет Лидър от компанията за икономически изследвания Capital Economics обясняват ръста в потребителското доверие. Според него въпреки че сривът на турската лира през тази година е довел до свиване на вътрешното потребление, има знаци, че турските граждани са намалили употребата чуждестранни стоки за сметка на родните такива.

Анализаторът Криспъс Няга в текст за сайта Forex.info обяснява постепенното поскъпване, съпътствано с епизодични спадове, на турската лира през последните седмици с това, че цената на суровия петрол в световен мащаб се е понижила с над 20%, благодарение на което валутата на югоизточната ни съседка е поскъпнала с над 5%.
Коментари: 0