Турската лира се колебае преди заседанието на централната банка

Курсът на валутата отразява смесените настроения на инвеститорите

Турската лира се колебае преди заседанието на централната банка

Движението на курса на турската лира спрямо долара през последния работен ден от седмицата е колебливо. Всъщност, тенденцията на спадове и възходи личи през цялата седмица. Към 17 ч. българско време лирата поевтинява спрямо долара (-0.26%), като същото се отнася и спрямо еврото (-0.47%).

Разнопосочното движение на курса на турската лира отразява колебанията на инвеститорите в страната преди новото събрание на Централната банка на Турция другата седмица. На последната си среща миналия месец банката одобри повишаване на основните лихвени проценти със зашеметяващите 625 базисни пункта (6.25 пр.пункта).

Тогава решението на банката, което беше остро разкритикувано от президента Реджеп Ердоган, първоначално беше приветствано от инвеститорите и лирата реагира позитивно. Впоследствие обаче стана ясно, че решението е закъсняло и не успя да повлияе на галопиращата в страната инфлация, като впоследствие лирата отново започна да пропада. Именно затова сега настроенията какво може да се очаква от новото събрание на турската Централна банка са смесени и това личи и по курса на лирата.

Ще бъде интересно да разберем колко още ще продължи срива на турската валута, която е на 5-годишно дъно спрямо американската и европейска валути.

Коментари: 0