Турската лира се обезцени до близо едногодишно дъно

Очаква се утре централната банка да продължи серията си от намаления на лихвените проценти

Турската лира се обезцени до близо едногодишно дъно

Снимка: Pixabay

Антония Симова Автор: Антония Симова

Курсът на турската лира спрямо долара се понижи до най-ниското си равнище от месец май заради напрежението в съседна Сирия и намеренията на централната банка да продължи серията си от намаления на лихвените проценти, обяснява турското издание Ahval.

Местната валута поевтиня с 0.4% спрямо долара и към 15.30 ч. българско време се търгуваше срещу 6.07 лири за долар. Към 13.08 ч. българско време тя достигна най-ниското си ниво от близо година – 6.06 лири за долар.

Централната банка, която сви лихвените проценти от 24% през юни до 11.25%, се очаква да намали кредитните разходи с още 0.5 пр. пункта в сряда, сочи проучване на икономисти за Reuters.

Слабостите на валутата идват в момент, в който Турция все повече се забърква в битките между армията на сирийския президент Башар Асад и ислямистките бойци, които представляват последната опора на опозицията срещу неговото управление от северозападната провинция Идлиб.

Инвеститорите са обезпокоени, че по-нататъшните облекчения от централната банка може да изложат лирата на риск, тъй като инфлацията се ускорява.

Загубите за валутата от началото на 2020 г. вече достигнаха 2%. Тя се обезцени с 28% през 2018 г. след политическата криза в страната. Миналата година лирата поевтиня с общо 11% спрямо долара.

Коментари: 0