Турската лира спадна рекордно спрямо еврото

Спрямо зелената валута турската валута отчете най-ниското си ниво от началото на декември 2017 г.

Турската лира спадна рекордно спрямо еврото

Снимка: Pixabay

Турската лира се понижи днес до рекордно ниско ниво от 4.86 лири за евро. Турската валута отслабва и спрямо долара - до 3.94 лири за долар, пише Hurriyetdailynews. Малко след отчитането на рекорда, лирата се възстанови спрямо европейската валута.

Спрямо зелената валута лирата отчете най-ниското си ниво от началото на декември 2017 г. Причината е опасенията на инвеститорите относно макроикономическата перспектива в страната и перспективата за повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Тенденцията на спад в лирата се възобнови преди две седмици, когато Moody's понижи рейтинга на Турция от BA1 до BA2, известен още като "боклук". Оценката изтъква продължаващата загуба на институционална сила, влошаващите се политически условия и увеличените рискове от външни шокове и тези, свързани с разширяващия се дефицит на текущата сметка на страната.

Федералният резерв на САЩ (ФЕД) ще проведе заседания на 20 и 21 март и вероятно ще повиши лихвените проценти повече, отколкото се очакваше, а това може да има ефект върху капиталовите потоци към развиващите се пазари.

Коментари: 0