Турските банки изтеглиха от пазара лири за $1 млрд.

С този ход финансовите институции също увеличиха свиващите им се запаси с турски лири

Турските банки изтеглиха от пазара лири за $1 млрд.

Снимка: Pixabay

След като турската лира вчера се срина до 8-месечно дъно спрямо долара и еврото, държавните банки в Турция опитаха да стабилизират курса на валутата. Те обмениха около 1 млрд. долара в турски лири, пише Reuters.

Сред купувачите на турски лири е бил най-големият турски кредитор Ziraat Bank, разказали са източници, запознати с действията на банките в югоизточната ни съседка. Въпросните действия са дали резултат, тъй като към 17 ч. българско време лирата е поскъпнала с 1.7% спрямо долара и с 1.6% спрямо еврото.

Масовото обменяне на долари в лири и два и след информацията през последните седмици, че запасите с турски лири на държавните банки в югоизточната ни съседка значително са се свили. Банката ABN Amro по-рано тази седмица обяви, че валутните ѝ резерви са достигнали нетна стойност 11 млрд. долара, като се изключат запасите от злато и собствените резерви на банката в чуждестранна валута.

Вчера курсът на лирата спрямо долара и еврото падна до най-ниското си ниво за последните 8 месеца. Анализаторите коментират, че причините за този срив са свързани с решението на Висшата избирателна комисия да касира изборните резултати в Истанбул и да отнеме победата на опозицията там. Повторното гласуване е насрочено за 23 юни. Напрежението, свързано с предстоящия днес и утре пореден кръг на търговските преговори между САЩ и Китай, както и предстоящото в петък рязко увеличаване на американските мита върху вноса на китайски стоки в Америка, също допринасят за слабостта на турската лира и на валутите на останалите развиващи се пазари.

Инвеститорите се страхуват, че решението за касирането на изборите в Истанбул, което се случи по настояване на президента Реджеп Ердоган, ще удължи с още близо два месеца несигурността относно плановете на турското правителство да ребалансира и да стабилизира икономиката на страната.

Коментари: 0