Турските и руските туристи напускат България

Индустрията ще разчита на държавите от ЕС, САЩ и Израел

Турските и руските туристи напускат България
Отлив на руски и турски туристи отчита статистиката в първия месец от откриването на летния сезон в България. По данни на НСИ през май посетителите от Русия, които са били у нас с цел почивка и отдих, са с 13% по-малко спрямо същия месец на 2017 г. Експертите вече предупредиха, че България ще загуби част от ключовите си туристи, които тази година ще преоткрият Турция.

Предишните две години, благодарение на геополитическата ситуация, България все повече и повече се възползваше от привличане на руски туристи. Благодарение на тях сезонът беше спасен, тъй като имаше загуба на европейски пазари. Сега се очертава обръщане на тази тенденция и туристическият бранш ще разчита на посетители от Германия, Франция, Великобритания, Израел и дори САЩ.

Очевидно и турските граждани предпочитат страната си. Статистиката отчита спад от 11% на турските туристи в България. Южната ни съседка е един от големите пазари за българските туристически услуги. Друг голям пазар, при който се наблюдава отлив, е гръцкият. Там спадът е с 8%.

Добри новини има от Германия (43% ръст), Македония (22%), Сърбия (9%), Израел (30%), САЩ (20%) и Украйна (37%). Тройно нарастване има на швейцарските туристи през май, но като брой остават твърде малко.

Коментари: 0