Турците решават дали да дадат пълната власт на Ердоган

Близо 55 млн. души имат право да отидат до урните и да отговорят с „да“ или „не“

Турците решават дали да дадат пълната власт на Ердоган
Гласуването на референдума в Турция, който на практика превръща страната в президентска република, започна в 7 ч. Малко над 55 млн. души имат право да отидат до урните и да отговорят с „да“ или „не“. При превес на положителните отговори парламентът ще започне процеса, при който ще бъдат извършени 18 конституционни промени, предлагани от президента Ердоган и правителството на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Промените имат за цел да дадат на президента пълната власт. Самият Реджеп Тайип Ердоган ще се бетонира на поста до 2029 г. и ще управлява еднолично. Това е най-радикалната промяна в политическата система на Турция в новата й история, пише Reuters.

В резултат от референдума отношенията между Турция и Европейския съюз вероятно ще се обтегнат още. Ердоган вече заяви намерението си да оттегли молбата за членство в ЕС. Също така турският президент заплаши да „преразгледа“ споразумението за мигрантите след гласуването.

Засега социолозите дават почти равни шансове за успех и за неуспех на референдума. Минимален превес имат тези, които не желаят отмяната на парламентарната демокрация.

"Прави се опит да се създаде система специално за един човек, затова казах" Не ". Казах "Не“ , за да има силен парламент“, казва 29-годишният Хасан Челик, след като вече е гласувал.

Ердоган и неговите поддръжници твърдят, че са необходими промени на сега действащата Конституция, написана от генералите след военния преврат през 1980 г. Новият основен закон, според президента, ще позволи на Турция да се изправи срещу предизвикателствата пред сигурността, които съществуват в момента, както и да премахне крехките коалиционни правителства.
Коментари: 0