Турция и Русия постигнаха „отлично“ споразумение за Сирия

След 6 часа преговори Анкара и Москва се договориха да създадат зона за сигурност

Турция и Русия постигнаха „отлично“ споразумение за Сирия

Снимка: БТА

Турция постигна „отлично“ споразумение с Русия за създаване на „зона без терор“ в Северна Сирия, заяви високопоставен турски служител във вторник, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи. 

„Имахме много продуктивна среща с нашите руски колеги днес“, заяви официалният представител, цитиран от Reuters. „Постигнахме отлично споразумение. Съгласихме се да създадем безопасна зона без терор“, обясни той. 

Около шест часа продължиха преговорите между двамата президенти. Това е осмата им лична среща от началото на годината. 

Путин сподели, че турският му колега му е обяснил подробно целите и задачите на операцията на Анкара в Сирия, пише ТАСС. В съвместна пресконференция с президента Реджеп Тайип Ердоган руският президент Владимир Путин заяви, че Москва разбира опасенията на Турция за тероризма на южната й граница. „Ние споделяме тези опасения; тези сепаратистки движения бяха доскоро подстрекавани“, каза Путин. 

„Важно е терористите да не се възползват от турската военна операция „Извор на мира“ в Сирия“, заяви още руският президент. По думите му Турция споделя подхода на Руската федерация относно необходимостта от поддържане на териториалната цялост на Сирия, която също така трябва да бъде освободена от незаконно чуждестранно военно присъствие.

Коментари: 0