Турция иска 20 млрд. евро за бежанците

Страната рязко увеличава изискванията към ЕС

Турция иска 20 млрд. евро за бежанците
176 ~ 2 мин. четене

Турция ще поиска от ЕС 20 млрд. евро, вместо три, за да окаже помощ при разрешаването на миграционната криза, предаде РИА Новости.

Турската делегация е предложила на участниците в днешната среща на високо равнище в Брюксел да приемат всички несирийски бежанци, които не са получили убежище в ЕС или са били заловени в турските териториални води.

Дипломатически източници съобщават, че снощи, по време на подготвителната си среща с германския канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на Холандия Марк Рюте турският премиер Ахмет Давутоглу е поискал от ЕС финансова помощ, надвишаваща първоначалната сума от три милиарда евро, пише Фокус. Един от анонимните източници е заявил, че става дума за сума в размер на 20 милиарда.

В замяна на разширения прием на бежанци Турция иска въвеждането на режим на безвизово придвижване между себе си и ЕС още през юни, вместо през месец октомври, както бе планирано по-рано. 

Новите искания на премиера Давутоглу са довели до промяна на графика на срещата на високо равнище, която може да продължи и до края на деня. 

Стана ясно, че ЕС е готов да предложи допълнителна финансова помощ на Турция в размер на 3 милиарда евро за нуждите на бежанците от Сирия преди края на 2018 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на проект за съвместно изявление след срещата на върха, в който се посочват предложенията на Брюксел за Анкара.

Евросъюзът изразява готовност да вземе директно от турска територия по един сирийски бежанец в замяна на всеки депортиран мигрант от гръцките острови, който Анкара се съгласи да приеме. Също така, Брюксел може да облекчи визовия режим за турски граждани в Шенген в края на щни, още преди планирания срок.

Подкрепи Economic.bg