Турция обеща да намали държавните инвестиции, лирата поскъпва

Страната залага бюджетен дефицит от около 1.9% от БВП през 2019 г.

Турция обеща да намали държавните инвестиции, лирата поскъпва
Автор: Цветан Петров
Турското правителство ще отдели 65.1 млрд. турски лири за инвестиции, което е с около 20% по-малко от средствата през тази година. Очаква се намаляването на средствата, които държавата инвестира в инфраструктура и предприятия, да върне баланса в икономиката на Турция и да доведе до по-строга финансова политика.

Тази цел е заложена в бюджета за 2019 г. на югоизточната ни съседка, който е първият ѝ по новата система на управление президентска република. Проектобюджетът беше представен вчера в парламента от финансовия министър Берат Албайрак, пише Daily Sabah.

Той посочи също, че Турция предвижда бюджетният ѝ дефицит през следващата година да се движи около 80.6 млрд. турски лири (12.3 млрд. евро). Това е около 1.9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Албайрак подчерта, че ще бъдат въведени строги валутна и финансова политики в съответствие с новата икономическа програма на страната за ребалансиране на икономиката. Финансовият министърът добави, че правителството ще следва път на устойчив растеж, който ще намали рисковете, произтичащи от потребностите по текущата сметка и външното финансиране. Турското правителство очаква излишък по текущата сметка, освен в злато и внос на енергия.

Явно инвеститорите на международните финансови пазари са доволни от представения проектобюджет, тъй като днес турската лира поскъпва. Към 12:10 ч. повишението спрямо долара е с около 0.15%, а спрямо еврото – с около 0.50%.
Коментари: 0