Турция одържавява най-голямата публично търгувана банка

Опозицията обаче, която е акционер в банката, е против

Турция одържавява най-голямата публично търгувана банка
1456 ~ 2 мин. четене
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Министерството на финансите ще поеме най-голямата публично търгувана банка в страната - Turkiye Is Bankasi A.S. Новината понижи цената на книжата на банката, съобщава Блумбърг.

"Isbank ще стане собственост на Министерството на финансите по волята на Бог", каза Ердоган пред парламентарната си фракция на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара във вторник, призовавайки законодателя да вземе "това историческо решение".

Решението най-вероятно ще бъде оспорено от основната опозиционна партия - Републиканската народна партия, която държи около 28% от акциите на Isbank. Но Ердоган посочи, че има подкрепата на своите съюзници в парламента, за да мине гласуването.

РНП не получава никакви дивиденти от Isbank, но Erdogan все още я обвинява, че „експлоатира” наследството на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на съвременна Турция, който е завещала акциите на Isbank на партията си.

Ердоган обаче твърди, че това, което някога е принадлежало на основателя на турската държава, не трябва да бъде собственост на политическа партия.

В миналото от банката са заявявали, че всяко усилие да се национализира ще представлява финансово престъпление.

Опозиционната партия се противопостави на исканията на Ердоган да се откаже от участието си в банката и от четирите места в борда, които има.

Партията на Ердоган не разполага с необходимото парламентарно мнозинство, за да промени едностранно законите за собствеността на банката, но президентът предложи неговият по-малък партньор в Асамблеята, националистическата партия - Партия на националистическото действие, да подкрепи усилията му да за придобиване на банката от държавната хазна.

Акциите на Isbank се понижиха с 6% след изказването на Ердоган. 

Лирата също намали печалбите и се търгуваше с едва 0.2% по-високо при 5.2067 за долар.
Подкрепи Economic.bg