Турция строи първата си атомна електроцентрала

Тя ще струва 20 млрд. долара и ще бъде построена от руската компания \"Росатом\"

Турция строи първата си атомна електроцентрала
3752 ~ 2 мин. четене

Турция стартира строителството на първата си атомна електроцентрала, предаде Agence France Presse (AFP), цитирайки турския министър на енергетиката Танер Йълдъз. Тя ще струва 20 млрд. долара и ще бъде построена от руската компания "Росатом".

"Развитието не може да се случва в страна без атомна енергия", каза Йълдъз на церемонията по полагане началото на строежа. На събитието присъства и ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко.

Йълдъз допълни още, че "ако бяхме построили тази централа преди 10 години, сега щяхме да спестим 14 млрд. долара от купуване на природен газ".

Строежът на съоръжението трябва да приключи до края на 2020 г., то ще има четири захранващи блока с капацитет от 1200 мегавата всеки. 

Това ще е първата от общо три атомни централи, които Турция планира да построи. Целта е да се намали зависимостта на страната от внасянето на енергия от Русия или Иран. Втората атомна електроцентрала трябва да бъде построена от френско-японски консорциум на черноморския град Синоп. Третата все още не е планирана и не се знае къде ще се намира.

Властите в страната отхвърлиха спекулациите, че централата е построена върху сеизмична зона. Анкара заяви, че съоръжението ще може да издържи на трусове от 9-а степен по Рихтер. 

През януари Greenpeace подаде жалба в съда срещу плановете заради въздействието върху околната среда и настоява централата да не се изгражда.

"Турция не е готова да изгради ядрени реактори - в страната все още липсва ключовото законодателство за атомни централи," заяви  пред AFP Ян Баранек, директор на Greenpeace за средиземноморския регион. Той добави, че сеизмичната оценка е била "напълно неадекватна."

Решението за централата идва две седмици, след като Турция пострада при най-сериозното прекъсване на електрическото захранване от 16 години. Този инцидент разкри недостатъците на енергийна система в страната.

Проектът за АЕЦ се подкрепя силно от президента на Турция Реджеп Ердоган, като част от плана да направи Турция една от десетте най-добри икономики в света.Подкрепи Economic.bg