Турция вдига с 30% минималната заплата

Очаква се мярката да помогне на служителите и да съживи пазара

Турция вдига с 30% минималната заплата

Турското правителство ще вдигне от януари минималната заплата с около 30% и така ще спази предизборното си обещание към милиони работници, опитващи се да свържат двата края. Предложението ще бъде внесено в парламента на 1 декември.

Досега бизнесът не реагира на щедрите обещания, давани от политиците. С подобна мярка властите рискуват да влязат в конфликт с местните работодатели и с международните инвеститори, съобщава „Капитал”.

В момента работник, получаващ минимално нетните 1000 лири ($350, или около 640 лв.), струва на работодателя си 1496 лири, включително социалните осигуровки. Плановете са за ново минимално заплащане от 1300 лири (450 долара или 820 лв.).

Повишаването, потвърдено след изборите на 1 ноември от президента Реджеп Ердоган, ще бъде най-рязкото от 2003 г. насам. То трябва да бъде усетено от около 20% от 26-милионната работна ръка на страната. Според в. Hurriyet по документи наетите „на светло” са 12 млн., от които 5 млн. са с минимално заплащане, а на мнозина от тях останалото се доплаща „на ръка” с цел спестяване на плащания от бизнеса към държавата.

Производителността на труда в Турция е под средната в ЕС, а правителството се опитва да убеди инвеститорите, че ще поддържа фискална дисциплина.

Правителството може да облекчи бремето, като намали социалните взимания, казва Ибрахим Чъглар, председател на Истанбулската индустриална камара (İTO). „Вдигането на минималното заплащане ще помогне на служителите и ще съживи пазара. Но намаляване с 3 процентни пункта на вноските за социално осигуряване ще помогне на работодателите.”

В камарата са изчислили, че бизнесът ще трябва да намери допълнителни 16 млрд. лири (над 5.5 млрд. долара). В İTO смятат, че държавните разходи за мярката ще бъдат около 7 млрд. лири.

Коментари: 0