„Зелените коридори“ за пенсионерите създават повече проблеми

Големите хипермаркети предлагат ограничението да отпадне в настоящия му вид

Позиция на търговските вериги:

„Зелените коридори“ за пенсионерите създават повече проблеми

Снимка: Красимир Свраков

Въвеждането на „зелен коридор“ за хора на и над 65 години от 13:30 до 16:30 ч в търговските обекти предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия и засилен риск от зараза с Covid-19. От Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват големите търговски вериги, смятат мярката за неефективна.

Тя не създава по-безопасна среда за пазаруване, а напротив – води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на „коридора“.

Мярката няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор. Според СМТ мярката не беше обяснена достатъчно ясно. Първоначалният ѝ вид, както и последвалото ѝ коригиране, объркаха българските потребители и създадоха неясноти при прилагането ѝ. Част от хората над 65 години не разбраха, че в настоящия момент коридорът е един и той е от 13:30 до 16:30 ч.

В позицията на СМТ се казва, че мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор и правата на хората под 65 години. Тя затруднява тяхното пазаруване и обърква техния дневен ритъм.

Друг проблем в мярката е, че на практика тя е неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи.

Мярката води до постоянни конфликтни ситуации, с което застрашава здравето на служителите и охраната на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на служители и невъзможност за изпълнение на служебните им задължения. Това може да доведе до недостиг на екипи и невъзможност за обслужване и функциониране на обектите. СМТ припомня, че екипите на търговските вериги също работят на първа линия от началото на кризата.

В същото време, ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки. Извън обхвата на подобни мерки остават други обекти, в които също може да има струпвания на хора. Това обезсмисля наличието на подобен времеви интервал в магазините, в които престоят е за много по-кратко време. Няма „коридори“ и в обществения транспорт.

От сдружението предлагат отпадане на „зеления коридор“ за посещение в магазините на хора на и над 65 години. "Смятаме, че изпълнението на една мярка е пряко свързано с това дали хората са убедени в ефекта от спазването й. Ето защо всяко ново правило, неговите цели и начина на прилагането му трябва да бъдат детайлно разяснени."

„Готови сме за провеждане на съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч. Така всеки ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения.“

Коментари: 0