Maersk отчита 39% повече приходи през третото тримесечие

Най-голямата световна спедиторска компания се възстановява по-бързо от очакваното след кризата

Maersk отчита 39% повече приходи през третото тримесечие

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Maersk, най-голямата компания за контейнерни превози в света, отчита по-бързо възстановяване от очакваното след кризата, пише CNBC. Освен че отговори, компанията дори надмина очакванията си за печалбата през третото тримесечие, като регистрира 39% увеличение преди данъци и амортизации до 2.3 млрд. долара.

От компанията заявяват, че приходите ѝ са спаднали с 1.4% през годината, което всъщност е било по-малко от очакваното.

Заради тежката икономическа ситуация по света компанията беше принудена да намали броя на операциите си чрез Ocean and Gateway Terminals, но за сметка на това е компенсирала загубите с 11% увеличение в приходите чрез Logistics & Services.

Въпреки че датската компания отчете рязък спад в обемите през предходното тримесечие, сега тя дължи своето добро представяне на множеството ограничителни мерки, които отпаднаха през последните три месеца.

„Пандемията продължава да тежи върху световните вериги на доставки по цял свят. Това високо ниво на несигурност ще продължи и през следващите тримесечия, като мерките за блокиране ще бъдат въведени отново в различни части на света”, коментира главният изпълнителен директор на Maersk Сорен Ску.

Съветът на директорите на компанията реши да стартира нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. датски крони (1.59 млрд. долара), която ще продължи 15 месеца и ще започне да се изпълнява през  декември 2020 г.

Коментари: 0