Предложение: Държавата да финансира покупката на битови електроуреди

Над 25% от българите живеят под прага на бедността и не могат да си позволят нови устройства

Предложение: Държавата да финансира покупката на битови електроуреди
Автор: Мариела Желязкова

Въпреки технологичните иновации по цял свят, у нас преобладават домакинствата с електроуреди над 15 години. Поради тази причина и заради невъзможността на една четвърт от домакинствата да отделят пари за подмяна на битовата си техник, Сдружението на производителите на електродомакински уреди в България (Асоциация СЕСЕД България) предлага държавата да подпомага тази подмяна.

Предложението на Асоциацията, направено по време на специална пресконференция на тема
подобряване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност при електроуредите, е държавата да финансира до някаква степен семействата, които не могат сами да отделят цялата сума за новите си, по-ефективни уреди. Това според Габриела Чифличка, генерален секретар на СЕСЕД, би довело до регистрирането на голям процент спестявания. За семействата, които са с ограничен бюджет, водещо при избора на електроуред е ниската цена, като в някои случаи тя е за сметка на ефективността и икономичността му.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2016 г. над 1.6 млн. българи живеят под прага на бедността, като това означава 25% от общото население на страната. Тоест за една четвърт от хората в страната не е приоритет закупуването на домакински уреди.


По-добрите и нови уреди биха довели например и до по-малкото изхвърляне на храна, което също е доста голям проблем у нас, смятат от
СЕСЕД. Пример за това е един качествен хладилник, който би допринесъл за по-дългото съхранение на храната. Съвременните хладилници, които изразходват под 200 киловатчаса на година, биха довели и до около 70% спестявания в сравнение с употребата стар хладилник.

Друг основен акцент на състоялата се днес среща бяха измененията, които ще настъпят в сектора с въвеждането новия регламент за енергийно етикетиране, който налага променена скала за енергийната ефективност на домакинските електроуреди

„На 1 август 2017 г. влезе в сила новият регламент за енергийно етикетиране (ЕС) 2017/1369, който включва промяна на досегашната скала А+++ - D с еднотипна скала от A - G за домакинските електроуреди, които попадат под регулацията на ЕС“, припомни Габриела Чифличка. По думите ѝ потребителите трябва да знаят, че въпреки промяната на етикетите, уредите няма да станат по-малко ефективни.

Новият европейски регламент предвижда поетапно въвеждане на новите етикети с преобразуваната скала за различните продуктови групи. У нас електродомакинските уреди - хладилници, перални, съдомиялни, телевизори и осветителни тела, ще се появят на пазара с нови етикети и изменена скала за енергийна ефективност най-рано в края на 2019 г.

„За да бъде ефективна и успешна употребата на етикета, той следва да бъде лесно разпознаваем за крайните ползватели, опростен и кратък“, обясни Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите. Той представи и няколко полезни съвета за потребителите, на които предстои да изберат нов домакински електроуред: „При закупуване на домакински уреди търсете информацията от енергийните етикети, за да ги сравните лесно и точно по отношение на тяхното потребление на енергия и тяхната производителност. Това ще ви позволи да направите информиран избор, както и да разпознаете колко енергийно ефективен всъщност е даден продукт и да оцените потенциала му, както и най-важното - да оптимизирате разходите си за консумация на електроенергия и вода“.

Промените в етикетирането реално създават условия за повишаване ефективността на продуктите – за крайния потребител това означава реализиране на сериозни икономии в домакинството“, каза в заключение председателят на СЕСЕД България Асен Георгиев.

Коментари: 0